12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Grgurević podnio predlog za stvaranje katastra zelenila u Gradu od skalina

Herceg-Novi
Herceg-Novi

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg – Novi, Nikša Grgurević podnio je danas Sekreterijatu za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine predlog za stvaranje katastra zelenila u Opštini Herceg-Novi.

Agencija je nosilac projekta, a kako je Grgurević kazao za portal Opštine Herceg-Novi, cilj je zaštita zelenih površina, spriječavanje njihovog uništavanja i projektovanje novih. Sadašnje stanje zelenih površina i biljnog materijala zahtijeva sistematizaciju i racionalnije upravljanje, ali i zaštitu od naraslih pritisaka izgradnje.

Izrada katastra zelenila je dugotrajan proces koji će omogućiti sagledavanje kvaliteta zelenila u „gradu cvijeća i zelenila“, inventarizaciju vrsta drveća, žbunja i penjačica, kategorizaciju zelenih površina, izradu propisa za zaštitu drveća na mjestu izgradnje objekata, zaštitu pojedinačnih primjeraka.

Mimoza 1
Mimoza

Prostor katastra zahvatao bi područje definisano Prostornim planom opštine kao građevinsko područje. Snimale bi se površine javne namjene, dio površina specijalne i ograničene namjene. Takođe, katastar bi se radio za pojedinačne lokacije van građevinskog područja grada za koje bi se utvrdilo da su od značaja za ukupnu sliku kulturnog predjela opštine (zona Regionalnog parka), kao i za pojedinačne vrste koje su zaštićene zakonom ili se predlaže njihova zaštita.

Herceg-Novi
Herceg-Novi

Izrada katastra imala bi četiri faze. U pripremnoj bi se stvarala baza podataka, nabavljale i priremale karte, istraživala prethodna dokumenta, objavljivali stručni radovi, izrađivale tematske podloge. Druga faza je terenski rad: prikupljanje podataka, izrada anketa,SWOT analize,geodetska snimanja, fotografska snimanja. U trećoj bi se izrađivao katastar, što uključuje unošenje i analizu dobijenih podataka, izradu tabela, vizuelnih procjena i procjena uticaja na pejzaž i definisanje predloga za zaštitu lokaliteta ili pojedinačnih primjeraka. Poslednja faza obuhvatala bi trajno: planiranje, upravljanje i ažuriranje podataka, kao i periodično kontrolisanje.

Najčitanije