15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Grčki vojni brod “Ikaria” u Kotoru

Ikaria grčki vojni brod
Ikaria grčki vojni brod-foto Drago Brdar

Brod Ratne mornarice Oružanih snaga Grčke, nosač teškog naoružanja “Ikaria”, uplovio je danas u Luku Kotor gdje će boraviti do 26. avgusta.

Brod “Ikaria” biće otvoren za građane 24. i 25. avgusta od 18 do 20 sati.

“Ikaria” desantni brod koji nosi tenkove i ostalo teško naoružanje, a trenutno je angažovan okviru ljetnjeg školskog krstarenja pitomaca Vojnopomorske akademije Ratne mornarice Grčke po Mediteranu.

Ikaria grčki vojni brod
Ikaria grčki vojni brod foto Drago Brdar

“Trening krstarenje obavlja se u okviru redovnih godišnjih obrazovnih treninga Ratne mornarice Grčke i tom prilikom kadeti sa Vojnopomorske akademije Grčke, sa članovima posade i oficirima, njih ukupno 250, biće u prilici da posjete luku Kotor i realizuju obrazovne posjete Kotoru, Tivtu, Budvi i Cetinju”, navodi se u saopštenju.

Brod dug 116 iširok 15 metara ima deplasman od 4.470 tona, a može ukrcati 20 teških tenkova ili 17 oklopnih borbenih vozila pješadije, te ukupno 300 ljudi. Brod je naoružan sa jednim topom kalibra 76 mm, dva topa kalibra 40 mm i dva topa kalibra 20 mm.

Ikaria grčki vojni brod
Ikaria grčki vojni brod foto Drago Brdar

Najavljeno je i da će u utorak, na brodu biti potpisan Memorandum o razumjevanju povodom saradnje Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Hidrografske službe Ratne mornarice Grčke.

Najčitanije