12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbalj – sanira se seoski put, mještani žele da revitalizuju stare maslinjake i vinograde

Mještani sela Pelinovo u kotorskoj opštini obilježili su krajem protekle sedmice završetak prve faze sanacije seoskog puta koji povezuje magistralni put sa Gornjim Grbljem, a koji je dugi niz godina bio zapušten i van upotrebe.

Grbalj

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i u saradnji sa Maslinarskim društvom Boka, mještani su krenuli u realizaciju projekta s ciljem da se stvore pretpostavke za revitalizaciju maslinjaka i vinograda koje su njihovi preci uspješno uzgajili, a sada se nalaze u zapuštenom stanju.

U cilju oživljavanja ovog ruralnog područja, na bazi postojećih potencijala za razvoj maslinarske i vinogradarske proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je inicijativu mještana i maslinarskog društva iz Boke i opredijelilo podršku za sanaciju seoskog puta.

Mještani, okupljeni oko Odbora za obnovu sela Pelinova, obilježili su završetak radova na najzahtjevnijem dijelu puta od Radanovića do Nalježića, a koji je bio u najlošijem stanju. To je bila i prilika, kako su istakli, da izraze zahvalnost prema svima koji su zaslužni za realizaciju ovog projekta. Godinama su, kako su kazali, razmišljali o obnovi seoskog puta koji je posljednjih decenija, zbog migracije mladih u gradove u potrazi za boljim uslovima života i rada, zapušten, a selo opustjelo. Sanacija puta, kako su dodali, možda nije veliki infrastrukturni poduhvat, ali jeste najznačajniji preduslov za oživljavanje sela. Vjeruju da će stvaranje infrastrukturnih uslova za revitalizaciju maslinjaka i vinograda unaprijediti proizvodnju i podstaći i mlade ljude da se vrate i započnu biznis u poljoprivredi i turizmu na području Grblja.

Generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Danijela Stolica u razgovoru sa mještanima istakla je zadovoljstvo zbog inicijative mještana i namjere da revitalizuju zasade i da se ozbiljnije bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ona je kazala da je podrška Ministarstva za projekat u Pelinovu nastavak podrške razvoju seoske infrastrukture, u cilju poboljšanja uslova za razvoj ruralnih područja, i unapređenje poljoprivredne proizvodnje. U ovom slučaju vrlo je važna, kako je istakla, šansa koju stanovnici ovog primorskog kraja mogu da iskoriste u povezivanju poljoprvirede i turizma.

Zadovoljni su i u Maslinarskom društvu Boka, prije svega zbog činjenice da će maslinjaci na Pelinovu biti revitalizovani. Prema riječima sekretarke udruženja Vesne Đukić, maslinari će imati bolji pristup zasadima, ne samo fizički, nego i mehanizacijom, što će, kako je rekla, značiti i bolje održavanje maslinjaka i mogućnost unapređenja proizvodnje maslinovog ulja.

Nakon završetka ove faze radova, koji su trajali dvije sedice, plan je da se odmah nastavi sanacija i preostalog dijela seoskog puta kroz Pelinovo.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije