16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbalj – Osveštenje crkve Svetog Ilije u Zagori

Obnovljena crkva Svetog Ilije, koja predstavlja savršeni primjer sakralne arhitekture Grblja iz polovine 19. vijeka, koja se nalazi u Zagori, Donji Grbalj, opština Kotor, nakon obnove osveštena je danas, nedjelja 7. jun.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.

Rekonstrukcija je počela 2007. godine sa ciljem da se u potpunosti vrati u izvorno stanje i da se sačuva njena autentičnost.

Radovi na obnovi su trajali u kontinuitetu od 2007. – 2015. godine. Crkveni kompleks Svetog Ilije je u potpunosti obnovljen, sa kojeg se pruža predivan pogled na Lovćen, cijelu crnogorsku obalu, dio hrvatskog primorija i prema Dračkom rtu.

Grbalj - Osveštenje crkve Svetog Ilije u Zagori
Grbalj – Osveštenje crkve Svetog Ilije u Zagori

Ogroman doprinos u realizaciji rekonstrukcije dali su donatori, pravna i fizička lica, Srpska pravoslavna crkvena opština Grbalj, Odbor za obnovu crkve Svetog Ilije-Zagora.

Crkva je rađena je po planu italijanskog arhitekte iz 1860. godine, zidali su je majstori iz Trsta koje je tada angažovao monah Hrisantije.

Crkva je osveštena 20. maja 1865 godine. U zemljotresu 1979. u potpunosti je srušena, osim dijela oltarske apside, što je budilo nadu u njenu ponovnu izgradnju.

Najčitanije