15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Granična policija pod alarmom

GP Karasović
GP Karasović

Zbog masovnog iseljavanja s Kosova, duž državne granice Crne Gore i Hrvatske na međunarodnom GP Karasovići pojačan je nadzor granice. S Kosova na put ka obećanom zapadu EU kreće tisuće pojedinaca pa i obitelji, javlja Dubrovački vijesnik.

Do sada su granicu Kosovari, uglavnom, pokušavali prijeći s krivotvorenim dokumentima ili pješice preko brda Košare ali su uvijek ubrzo otkrivani te je primjenjivan postupak readmisije, to jest povrata u Crnu Goru.

Ministarstvo obrazovanja Kosova alarmantno je izvjestilo da je škole napustilo 5.200 osnovškolaca, većinom petih i šestih razreda kako bi u pravom egzodusu pokušali doći u EU i tamo nastavili školovanje.

GP Prelaz

Po broju suvremenih emigranata prednjače Priština, Uroševac, Podujevo, Vučitrn i Srbica ali ne zaostaju ni ostala mjesta. Vlasti Kosova ističu da podaci nisu konačni jer jer je broj onih koji dnevno napuštaju Kosovo sve veći.

List „Koha Ditore“ je objavio da mjesečno ka EU kreće oko 20.000 ljudi a o razmjerama napuštanja najbolje govore podaci da svake noći kreću autobusi iz Prištine, Gnjilana i Uroševca koji su na taj put prinuđeni zbog ekstremnog siromaštva i straha od novih sukoba potenciranih neizvjesnošću oko rudnika Trepča.

Ahmet Kalajdžić / Slobodna Dalmacija

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije