11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Granate prijetile sa požarišta u Verigama

Šumski požar većih razmjera koji je danas nešto prije 14 sati izbio na obroncima Vrmca na području Veriga, između Lepetana u tivatskoj i Stoliva u opštini Kotor, oko 18 sati ugasila je kiša. Isto se desilo i sa šumskim požarom koji se oko 12 sati ponovno pojavio na Luštici na brdu Obostnik na potezu prema selu Mrkovi, gotovo na istom mjestu gdje su ga noć ranije ugasili pripadnici DVD “Krtoli” iz Radovića.

Vatra je nešto prije podna iz za sada zvanično neutvrđenih razloga, zahvatila dio šume na obroncima brda iznad uzgajališta ribe “Montefish” na samoj granici između tivatske i opštine Kotor, na dijelu prema Stolivu. Na teren je izašlo kompletno ljudstvo Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat koje vatru gasilo sa pet protivpožarnih vozila, a u gašenje su se odmah potom uključili i kotorski vatrogasci sa takođe pet vozila.

Nošena vjetrom vatra se polako širila ka vrhu brda u pravcu stare austrougarske tvrđave For Verige. Budući da je teren prekriven zaostalim neaktiviranim granatama iz Drugog svjetskog rata na koje su i sami naišli razvlačeći tzv. prugu sa crijevima uz brdo, vatrogasci su se povukli iz opasne zone i nastavili da prate razvoj događaja na terenu osiguravajući da se požar ne proširi prema kućama u Stolivu. U pomoć su u nekoliko navrata bezupješno pozivani protivpožarni avioni MUP-a, ali je iz Podgorice dobiven odgovor da avioni ne mogu dejstvovati zbog nepovoljnih meteo-uslova.

Iz bezbjedonosnih razloga evakuisani su kupači sa plaže Verige

“Pomoć sa neba” ipak je stigla u obliku dugoočekivane kiše koja je spriječila da jaki vjetar “prebaci” vatru preko prevoja brda na potezu prema Lepetanima. Da se to dogodilo, gotovo je izvjesno da bi zbog velike količine starih neekslplodiranih granata koje leže na tom području, iz preventivnih razloga bila naređena evakuacija Lepetana.

Zbog požara u Verigama saobraćaj na mjesnom putu Kotor – Tivat preko Prčanja je bio je u prekidu oko dva ipo sata.

Vatrogascima koji su dežurali na požarištu hladno piće i osvježenje poslali su kompanija Montefish i plažni šank Verige, a palačinke porodica Knez iz Stoliva.

Najčitanije