4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradski park Tivat – završena izgradnja nove faze sistema za zalivanje

Prigodnom ceremonijom na kojoj je u parku postavljena adekvatna info-tabla, a kojoj su prisustvovali predstavnici Opštine, Komunalnog preduzeća, Kancelarije UNDP u Crnoj Gori i Privedne komore Crne Gore, danas je u velikom Gradskom par ku Tivta imnaugurisana druga faza novoizgrađenog sistema za automatsko zalivanje zelenih površina i biljaka.

Sistem je izgradila kompanija “Indel Inženjering” iz Podgorice, a njime je pokrivena jop jedna veća površina rtivatskog parka koji ukupno ima oko 4 hekrara, pa se sada po privy put nakon niza godina, ponovno redovno zalivaju i biljke u sjevernom i zapadnom dijelu kompleksa ove botaničlke bašte.

Opština Tivat od 2016. sprovodi „Projekat modernizacije sistema za navodnjavanje Velikog gradskog parka u Tivtu“. Prošle je godine, Opština svoje aktivnosti predviđene ovim projektom, kandidovala u sklopu Javnog poziva za projekat „Razvoj turizma uz smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte“, koji je finansiran od strane Globalnog fonda za životnu sredinu, a realizuju ga UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Projekat Opštine Tivat prepoznat je kao inovativan, investicioni projekat, koji doprinosi ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma na teritoriji Crne Gore, pa su Opštini odobrena i uplaćena bespovratna sredstva u iznosu od 13.362 eura.

Sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat Tatjana Jelić, ovim je povodom podsjetila na značaj koji park podignut 1892. godine ima, ali i na činjenicu da je lokalna uprava u saradnji sa NVO sektorom i brojnim donatorima u proteklim godinama uspjela revitalizovati park, dajući mu status zaštićenog prirodnog dobra i organizujući mnoštvo aktivnosti sa ovim ciljem.

Tabla – Veliki gradski park u Tivtu

“Po odobrenju projekta modernizacije sistema za navodnjavanje parka, sa Privrednom komorom Crne Gore potpisali smo ugovor u junu mjesecu 2017. Izabrali smo izvođača radova, “Indel Inženjering” i u decembru decembru 2017. godine radovi su završeni, a odobrena sredstva su uplaćena Opštini Tivat. Zahvaljujem svima koji su podržali ovaj projekat: UNDP-u, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Privrednoj Komori Crne Gore ali i Komunalnom preduzeću Tivat koje je upravljač ovog parka”- istakla je Jelić.

U sklopu radova koje je obavio “Indel inženjering”  izvršena je zamjena glavnog cjevovoda, montirana je upravljačka jedinica i izvršena ugradnja cijevi i signalnih kablova do dvadeset polja, na kojima se nalaze biljke. Na deset polja ukupne površine 12.922m² izvršena je instalacija rasprskivača, čime je i na toj površini sistem za zalivanje, stavljen u funkciju.

„Postavljanje ove faze sistema za navodnjavanje, preduslov je za revitalizaciju biljnog fonda u parku“- kazala je Tanja Krstović inžinjerka hortikulture u Komunalnom preduzeću Tivat.

„Sadnja novih biljaka u parku je bila redovna, ali smo bili prinuđeni da sadnju obavljamo u dijelu parka, u kojem je postojala mogućnost zalivanja. Sada sadnjom možemo obuhvatiti cijelu površinu parka, a za početak je planirano formiranje novog travnjaka.“-istakla je Krstović.

Aleksandra Kiković, menažerka programa u UNDP-u izrazila je zadvoljstvi završetkom ovog projekta, istakavši da sa Opštinom Tivat i Opštinom Herveg Novi sarađuju i na projketu uređenja planinarskih i pješačkih staza na poluostrvu Luštica.

“Ovo je jedan od 25 projekata koji su podržani kroz dva javna poziva u okviru projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma” u Crnoj Gori. Ističem kvalitetnu saradnju sa Opštinom Tivat i napominjem da je projekat u tivatskom parku vrijedan više od 13.000 eura, a da je vrijednost svih 25 podržanih projekata preko 750.000 eura”- naglasila je Kiković.

Izvor:S.L

Najčitanije