20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradski park obogaćen sa novim sadnicama vrijednim više od dvije hiljade eura

Park Tivat

Na donatordskoj aukciji bilja koja je održana juče u sklopu obilježavanja Evropksog dana parkova u Tivtu, biljni fundus tivatskog velikog Gradskog parka obogaćen je sa novim sadnicama vrijednim više od dvije hiljade eura.

„Ovom prilikom sadnice za park, u ukupnom iznosu od 2.100 eura, donirali su „Luštica Development“ , „Sea trade“ , „Adriatic Marinas“ , JPU „Bambi“ iz Tivta, OŠ „Drago Milović“ iz Tivta, „Vodovod i kanalizacija“, Turistička organizacija Tivat, Caffe pizzeria „Recoleta“ iz Tivta, Caffe restaurant „Ambient“ iz Tivta, „Helada Mont“ Tivat, odjeljenje IV4 OŠ „Drago Milović“ , NVO „Evropski Dom“ Tivat, „M Work“ , „Komunalno“  i Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost”- saopšteno je iz Opštine Tivat koja je u saradnji sa Komunalnim preduzećem i kompanijom “Kalia” iz Podgorice priredila ovu ekološku akciju.

Tada, Mornarički, a današnji veliki Gradski park u Tivtu, podigao je 1892. godine komandant Ratne mornarice Austro-Ugarske, admiral Maksimilijan Daublebski fon Šternek.

Flora Art

Po njegovoj naredbi je na nekadašnjim imanjima plemićkih porodivca Radali i Luković, podignut park jer je Šternek želio da uredi najbližu okolinu nove vojno-pomorske baze, odnosno vojnog brodogradilišta Arsenal koji je u Tivtu, takođe po njegovoj  naredbi, podignut krajem 19.vijeka i sa radom je počeo 1889. godine. Admiral je stoga, komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, naredio da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili, a one su sađene u tadašnjem Marine parku, kao se zvanično zvala ova velika botanička bašta što se danas prostire na oko četiri hektara.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije