16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska muzika Budva – 110 godina postojanja

Gradaska muzika Budva 1985 4. VII
Gradaska muzika Budva 1985 4. VII

Turističa organizacija opštine Budve, za poštovaoce vjekovnog stvaralaštva i njegovanja budvanske tradicije, kao i za mnogobrojne turiste, pripremila je sadržajan program povodom obilježavanja 110 godina postojanja Gradske muzike Budve.

Kao prvi događaj, organizatori Turistička organizacija opštine Budva i JU “Muzeji i galerije Budve”, najavljuju otvaranje retrospektivne izložbe fotografija pod simboličnim nazivom “Trajanje prošlih vremena”. Posjetioci će od 25. maja u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša”, od 20 sati, moći da pogledaju fotografski prikaz djelovanja Gradske muzike od njenog nastanka do današnjih dana.

Proslava 100 god.Gradske muzike 29 12 2006
Proslava 100 god.Gradske muzike 29 12 2006

4. juna Budvom će svečano prodefilovati pet gostujućih duvačkih orkestara na čelu sa domaćinima – Gradskom muzikom Budve. Svečani defile sa mažoretkinjama krenuće sa trga ispod bazena Rondo na Slovenskoj plaži od 19.30h. dok će koncert duvačkih orkestara, odnosno, prikladan program sa obraćanjem predstavnika Gradske muzike biti održan istog dana u 20.00h ispred hotela Avale, kao i na trgovima u Starom gradu.

76 Proslava 70 godina Gradske muzike Budva 22 11 1976 god.
76 Proslava 70 godina Gradske muzike Budva 22 11 1976 god.

“Lakše je razumjeti jedan narod slušajući njegovu muziku, nego učeći njegov jezik”, slogan je ovogodišnje jubilarne proslave stodesetog rođendana Gradske muzike Budve.

Podsjećamo, 12 budvanskih mladića, odjevenih u uniforme, prvi put je prošetalo gradom početkom prošlog vijeka, svirajući na limenim instrumentima, pod direngentskom palicom češkog muzičara Karla Vela. Tokom svog djelovanja orkestar je brojao i preko 40 članova, dok je danas ta brojka spala na tridesetak aktivnih članova, sa svakodnevnom potrebom i apelom za podmlatkom.

Gradska muzika Budva
Gradska muzika Budva

Poznato je da je ovaj orkestar  neizbježan  pratilac svih kako kulturnih tako i pučkih dešavanja već 110 godina, a zadnjih godina bez njega nije zamisliva nijedna turistička zabavna niti gastronomska manifestacija, od Budvanskog karnevala, preko Brodet festa i Petrovačke noći do Dana širuna. S obzirom na značaj ovog orkestra kao nematerijalnog, duhovnog dobra, svjedoka kulturne i muzičke istorije ovog podneblja, jubilarna 110. godina biće dostojanstveno obeležena.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije