7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska luka – sezona slabija od prošlogodišnje

H Novi - Škver
H Novi – Škver

I po obimu ostvarenog posla i po finansijskim pokazateljima Gradska luka na Škveru, Herceg-Novi, bilježi slabije rezultate nego prošle godine u isto vrijeme. Za sedam mjeseci ove godine ostvareni su prihodi od 27.300 eura.

U toku jula zabilježen je promet od 290 plovila, i prihod od 13.300 eura (jul prošle godine bio je 17.900). U odnosu na isti period prošle godine to je za skoro četvrtinu manje. U Luci kažu da će naplatu vezova za plovila koja su tu duže vrijeme izvršiti ovog mjeseca.

I pored toga što su cijene vezova niže u odnosu na konkurenciju, više je uzroka koji su uticali na slabije poslovanje i manji broj plovila u Luci Škver. Vršilac dužnosti direktora Agencije za gazdovanje gradskom lukom Vladimir Zloković navodi da je jedan od razloga to što su u okolini Herceg-Novog otvorene dobro opremljene privatne marine. I buka koju stvaraju ugostiteljski objekti na Škveru, takođe utiče na slabiju posjetu i kraće zadržavanje plovila..

-Imamo problema sa bukom, ali možemo reći da su turisti koji dođu sa svojim jahtama razumni ljudi. Zadovoljni su gradom i uslugama luke. Od svojih radnika zahtijevam da se ponašaju u duhu devize da je gost uvijek u pravu. Lijepa riječ i ljudski odnos je ono što je neophodno u ovom poslu, kako bi gosti ponijeli dobre utiske i vratili nam se opet, kaže Zloković.

Da bi podigli cijene vezova , o čemu razmišljaju, neophodno je da podignu i kvalitet usluga.

-Mi na Škveru nemamo sanitarni čvor, ni toalete, ni tuševe. Pričao sam sa nautičarima iz Hrvatske o tome. Oni su taj problem rješili montažnim toaletima, koji su sasvim pristojni i lijepo se uklapaju u ambijent. Tokom zime i mi ćemo poraditi na tome, najavio je Zloković.

Luka2015Zahvaljujući dobroj saradnji i zajedničkim naporima zaposlenih u Gradskoj luci i „Čistoći“, područje Škvera je čisto. Radnici Luke su nedavno očistili i cijeli lukobran u saradnji za Službom zaštite i spasavanja. To odavno nije urađeno, objašnjava Zloković. Sada se čeka stručna ekipa „Vodovda“ da bi popravili hidrante, što će omogućiti redovno čišćenje lukobrana. U planu je i čišćenje seka sa druge strane lukobrana.

Radni prostor Agencije za gazdovanje gradskom lukom nije na zavidnom nivou. Njihove radne prostorije su u kontejneru površine šest kvadratnih metara, što ne ispunjava ni osnovne potrebe. I to je, jedan od problema koji se mora rješavati.

Za sve planirane investicije neophodna su sredstva. Zloković kaže da postoji mogućnost da konkurišu za sredstva iz predpristupnih fondova EU koji finansiraju projekte održivog razvoja. Korisne informacije o tome će dobiti u Lučkoj kapetaniji u Kotoru i Luci Bar, koje planira uskoro da posjeti.

– Luka Bar je imala izuzetno dobre projekte. Otići ćemo da vidimo šta bi mi, od njihovog iskustva, mogli da primjenimo. Veliku pomoć imamo i od opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju i gospođe Branke Mračević, kazao je Zloković.

On je informisao da postoje najave za bolje poslovanje tokom zimskog perioda, jer na adresu Agencije već stižu upiti za taj period godine. -To ranije nije bila praksa, pretežno zbog osiguranja, ali potrudićemo se svim silama da prihodujemo i na taj način, dodao je Zloković.

U saradnji sa opštinskom Službom za zajedničke poslove i informacione sisteme rade na redizajnu sajta Gradske luke. To će im omogućiti da modernizuju svoje poslovanje i da putem društvenih mreža ponude klijentima brzu i sveobuhvatnu informaciju.   U Agenciji planiraju bolju i intezivniju saradnju sa sportskim društvom „Jugole Grakalić “ i sa ribarima sa Škvera.

Problem ribara biće rješen koncesionom aktom

H - Novi - Škver
H – Novi – Škver

Iako u Luci sada ima slobodnih vezova, oni nisu na raspolaganju novskim ribarima. Zloković kaže da se nada da bi koncesioni akt trebalo da reguliše broj ribarskih i operativnih vezova. O tome je bilo riječi i na javnoj raspravi koja je o Nacrtu plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i ostale objekte obalne infrastrukture koja je održana prošlog mjeseca.

-Broj lučkih i ribarskih vezova bi trebalo da bude jasno definisan kroz koncesioni akt. Problem nedostatka prostora za plovila povezan je i sa urbanističkim planom Šetališta pet Danica. Nadam da možemo postići dogovor na zadovoljstvo naše Agencije i lokalnih ribara, dodaje Zloković.

Najčitanije