12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradonačelnik Kotora gubi crnogorsko državljanstvo?

Vladimir Jokić predsjednik Opštine Kotor

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je po službenoj dužnosti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću, odmah nakon što je od Uprave policije dobilo Jokićevo uvjerenje o državljanstvu Republike Srbije dobijenom nakon 3. juna 2006, pišu Dnevne novine.

Postupak je pokrenut po sili zakona, a predmet je vraćen kotorskim nadležnim organima koji će uzeti izjavu od Jokića, saopšteno je iz crnogorskog MUP-a Dnevnim novinama.

Podsjećamo, Jokić je početkom jula saopštio da je državljanin Crne Gore, te da nema državljanstvo nijedne druge države.

To je bio odgovor Jokića na ranije medijske napise da je u trenutku izbora na funkciju predsjednik Opštine Kotor imao dva državljanstva – crnogorsko i srpsko.

Šoć: Jokićeve odluke pravno valjane

Ukoliko predsjedniku opštine Kotor Vladimiru Jokiću bude oduzeto crnogorsko državljanstvo, on više neće moći da obavlja tu funkciju, ali odluke koje je donio ostaju na snazi, kazao je TVCG advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć. Ističe, međutim, da MUP mora da odgovori kako je Jokić stekao crnogorsko državljanstvo, odnosno kako je moguće da se sada osporava nešto što je u momentu sticanja bilo zakonito.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je po službenoj dužnosti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću, odmah nakon što je od Uprave policije dobilo Jokićevo uvjerenje o državljanstvu Republike Srbije dobijenom nakon 3. juna 2006, objavile se danas Dnevne novine.

“Treba da se vidi čitava procedura kako je on stekao državljanstvo Crne Gore. Onda da se vidi, ako je taj postupak tekao po zakonu, onda se postavlja pitanje, kako je moguće sada da nešto što, je u momentu kada je stečeno bilo zakonito, koji je razlog da se sada osporava. Razlog može biti samo jedan – da prvobitna odluka nije donijeta na osnovu valjanih činjenica potrebnih za sticanje državljanstva. A ako je to tako postavlja se pitanje ko to nije utvrdio činjenice, a dužan je bio da utvrdi organ koji donosi odluku o tome”, kazao je Šoć.

On ističe da su odluke koje je Jokić donio i dalje pravno valjane.

“On ih je donio kao neko ko je imao legitimitet i legalitet da ih donosi. Od momemta gubljenja državljanstvam, ako ga izgubi, toga momenta više ne može biti gradonačelnik i njemu ta funkcija prestaje po sili zakona”, zaključio je Šoć.

Izvor:rtcg
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije