8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradiće spratnu garažu iza Pina

Tivat - foto Boka News
Tivat – foto Boka News

Iako je od dolaska nove gradonačelnice Snežane Matijević na tu funkciju, stanje na tivatskim ulicama znatno popravljeno u odnosu na ranije, problema sa parkiranjem u tom gradu i dalje ima, pa će lokalna uprava narednu godinu dočekati sa posebnim sopstvenim preduzećem za gazdovanja javnim parkiralištima.

Potvrdila je to novinarima gradonačelnica Tivta, koja je naglasila da je formiranje te nove lokalne firme jedan od prioriteta.

„Opština će dogodine imati svoje preduzeće koje će se baviti gazdovanjem javnim parking prostorima u gradu, kako bi se efikasnije upravljalo tim resursom. Do Nove godine poseban tim će završiti sve procjene i formalnosti u vezi osnivanja „Parking servisa“, a u budžetu Opštine za 2017 izdvojile se i adekvatna sredstva za formiranje tog preduzeća.“- kazala je Matijević dodajući da su već krenule i pripremne aktivnosti  za izgradnju prve veće javne parking garaže u Tivtu. Objekat  predviđen DUP-om „Tivat centar“ a koji će imati četiri sprata i kapacitete što će značajno  doprinijeti prevazilašenju problema deficita parkirališta u najužem jezgru grada, biće napravljen na sada neuređenoj opštinskoj paceli iza objekta hotela „Pine“.

Inače, lokalna uprava je već ranije na osnovu Odluke o javnim parkiralištima, izradila i poseban Elaborat sa planom realizacije obavljanja komunalne djelatnosti naplate i kontrole parkiranja u opštini Tivat. Njime je definisan način korišćenja i naplate trenutno raspoloživih ukupno 913 parking mjesta na parkiralištima, duž ulica i u dvorištima stambenih blokova u najužem centru grada.  Taj broj je inače, nedovoljan za potrebe grada, posebno u turističkoj sezoni, pa opštinari rade na pronalaženju brzih, ali ipak privremenih riješenja.

Matijević je kazala da je tako Opština na pragu dogovora sa Cnetralnom bankom Crne Gore koja će lokalnoj upravi najvjerovatnije prepustiti upravljanje sada neuređenim placom na platou u Đačkoj ulici izmešu objekata Doma zdravlja i dječeg vrtića, a koji je u vlasništvu CBCG. Budući da centralna monetarna ustanova sada nema interes da gradi novi svoj poslovni objekat na placu od skoro dvije hiljade kvadrata, Opština će najvjerovatije preuzeti gazdovanje tom lokacijom i privremeno je do početak naredne turističke sezone, urediti kao veliki parking za oko 200 automobila. Matijević je kazala da se pregovara i sa Porto Montenegrom da se na dijelu sada neiskorištenog zemljišta koje je u zakupu te fime, u Ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu, uredi privremeni sezonski parking, prvenstveno za turiste i kupače koji gravitiraju Donjem Seljanovu i kupalištu na Ponti Seljanova.

Izvor:S. L.

Najčitanije