4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradiće 20 novih kupališta u Boki

Dobrota Pallazi – foto FB

Crnogorska obala mogla bi postati bogatija za više od 20 novih mjesta za kupanje koja će graditi i uređivati Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u Bokokotorskom zalivu, kroz model privatno-javnog partnerstva, saopšteno je iz te kompanije.

PR Morskog dobra, Ivana Lazović, kazala je za Pobjedu da je u pripremi javni poziv za zakup morskog dobra i za izgradnju novih kupališta.

“Novi prostori za kupanje potrebni su za razvoj ponude na primorju, posebno ako uzmemo u obzir ograničene plažne resurse i dinamičan razvoj smještajnih kapaciteta”, rekla je Lazović.

Kako je navela, sa posebnom pažnjom se planira proširenje kupališnih kapaciteta u Risansko-kotorskom zalivu gdje je veći dio obale pod zaštitom Uneska i gdje posebno treba voditi računa o zaštiti životne sredine i kulturnih dobara.

“Planiramo izradu studije formiranja novih kupališta u tom području, a akcenat je na prilagođavanju postojećih pontona”, objasnila je Lazović.

Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra od 2016. do 2018. godine, duž obale je definisano ukupno 359 kupališta.

Dobrota Pallazi – foto Boka News

Lazović je kazala da će krajem godine započeti izradu novog plana koji bi u skladu sa novom zakonskom regulativom trebalo da važi pet godina.

Ona je podsjetila da se prema aktuelnom planu, plaže daju u zakup na tri godine, a da će od naredne sezone zakup trajati pet godina.

Sa druge strane, kako je dodala Lazović, Morsko dobro, shodno detaljnim studijama lokacija, zaključuje i drugoročne ugovore sa investitorima koji grade nova kupališta.

“Postoji više takvih ugovora i oni traju od deset do 20 godina. Takav trend zastupljen je uglavnom u Bokokotorskom zalivu, gdje su prirodni resursi ograničeni, a imamo i manji broj investicionih ugovora za izgradnju kupališta u Budvi i Baru”, navodi Lazović.

Javnim pozivom za davanje u zakup kupališta iz 2016. godine do danas je ustupljeno 330 od 350 javnih kupališta, i to 102 u Herceg Novom, 99 u Budvi, 44 u Baru, 41 u Ulcinju, 23 u Kotoru i 21 u Tivtu.

Svaki zakupac je, kako je podsjetila Lazović, dužan da oslobodi 50 odsto plažnog prostora od mobilijara.

Lazović je objasnila da osim javnih, postoji i pet gradskih kupališta, na kojima zakupac nema pravo da postavlja mobilijar, a riječ je o po dva kupališta u Herceg Novom i Budvi i jednom u Kotoru.

 

Izvor:rtcg

Najčitanije