13 C
Kotor

Slušaj online radio

Grade – Lungo mare i otvoreno plivalište na Belanima

Belani bazen
Bazen

Nakon okončanja 2,3 miliona eura vrijednih radova na rekonstrukciji i uređenju gradske rive Pine, Opština Tivat i JP „Morkso dobro“ tokom naredne i 2016 godine, realizovaće još jedan kapitalni zajednički projekat – uređenje lungo mare pješačke steza i izgradnju otvorenog plivališta- mandraća na lokaciji Belane.

Ukupna predračunska vrijednost ovog projekta je oko 1,4 miliona eura, a već više od godinu dana obavljaju se pripreme za njegov početak jer se dio obale na Belanama nasipa i proširuje radi izgradnje novih sadržaja. Do sada je nasuto oko 600 kvdarata koji će biti osnova za gradnju nove rive i otvorenog bazena- mandraća što će se napraviti na ovoj lokaciji.

Projekat, čiji je nosilac JP “Morsko dobro”, predviđa da se na parceli ukupne površine 7.576 kvadrata, izgradi pješačko – kolska staza u dužini od skoro 400 metara, izgradi plažni objekat sa platoom, vidikovac, te bazen sa pripadajućim objektima. To će sve koštati oko 900 hiljada eura, a uz troškove za opremanje i hortikulturno uređenje čitavog kompleksa, ukupno ulaganje će se približiti sumi od 1,4 miliona eura.

Bazen
Bazen

Novi kompleks imaće 2.430 kvadrata plažnog prostora a na dijelu obale koji se sada nasipa biće izgrađeni biletarnica, sanitarni čvor, svlačionice i ugostiteljski objekat sa vidikovcem. Preko dvije ponte izgrađene na šipovima stizaće se do otvorenog bazena-mandraća koji je planiran da se gradi u dubljem dijelu akvatorijuma uvale između Belana i Župe. Osnovu bazena činiće jedna betonska ponta na šipovima na kojoj će se postavljati montažne tribine, dok će tri ostale strane bazena dimenzija 50 sa 25 metara, činiti plutajući pontoni. Ovako zamišljena konstrukcija, trebalo bi da tokom zimskih mjeseci posluži kao mandrać- privezište za jedan broj manjih čamaca mještana.

Izgradnju otvorenog bazena – plivališta na Belanama, lokalna DPS vlast u Tivtu gradjanima je obećala prije više od devet godina, a to je bio i jedan od lajt-motiva u tadašnjoj predizbornoj kampanji bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša. I u predizbornom progamu tivatske DPS pred lokalne izbore 2008, navedeno je da će otvoreni bazen na Belanima biti izgradnjen tokom te, ili najkasnije do kraja 2009 godine.

Najčitanije