15 C
Kotor

Slušaj online radio

Grade galiju u turističke svrhe

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Šibensku galiju ˝sv.. Juraj˝, koja je sudjelovala u čuvenoj Bitki kod Lepanta 1571. godine, tada najvećoj pomorskoj bitci u povijesti, Grad Šibenik namjerava rekonstruirati i sagraditi je u plovnom stanju, piše ŠibenikIN. Projekt je gradska uprava nominirala na konkurs Ministarstva turizma, u čijim je prostorijama u Zagrebu jutros održan prvi sastanak o načinima financiranja i realizaciji tog projekta.

Da podsjetimo Lepantska bitka, se dogodila 7. oktobra 1571. godine. U njoj je sudjelovalo preko 500 galija i 150.000 ljudi. Bio je to sukob kršćanske lige, s jedne i turske sile s druge strane. U toj bitci je učestvovala i kotorska ratna galija „Sv. Tripun“.

Kako doznajemo od gradonačelnika Željka Burića, ministarstvo je podržalo taj novi šibenski projekt i za potrebu izrade projektne dokumentacije, osigurat će nešto manje od pola milijuna kuna.

galija˝Kako nam je poznato kako je ta galija izgledala i postoji jako puno pisanih materijala iz tog vremena, moći ćemo u cijelosti rekonstruirati i izgraditi 40 metara dugu galiju na kojoj nisu veslali robovi, nego plaćeni profesionalci iz tadašnjeg Šibenika, a znamo i čime su se hranili, kako se odvijao život na brodu i puno drugih detalja koji će zasigurno privući veliki broj turista˝, rekao nam je gradonačelnik nakon sastanka u Ministarstvu gdje je predstavljen projekt ‘Komunalna galija sv. Juraj’.

Nakon što bude izrađena sva potrebna dokumentacija, što će zajedno financirati Grad Šibenik i Ministarstvo turizma, projekt će kandidirati na europske fondove, a šibenska galija polovit će hrvatskom stranom Jadrana kao nacionalna atrakcija.

˝Plan je da unutra bude što više sadržaja zanimljivih turistima, gastro ponuda naslonjena na hranidbene navike šibenskih veslača iz tog vremena te modernim tehnologijama ispričana povijest galije, Lepantske bitke ali obogaćena cijelom pričom šibenskog fortifikacijskog sustava˝, kaže Burić koji vjeruje da će i tim projektom doprinijeti revitalizaciji šibenske stare jezgre, a hrvatskom turizmu ponuditi atrakciju koja će sama po sebi promovirati šibenski turizam.

 

Najčitanije