8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Građanski savez HN – kazana za opoziciju bez osnova

images_slike_logo_gradjanski_savez_logoOdluka o kažnjavanju deset odbornika opozicije u Herceg Novom donijeta je na Skupštini 7. juna bez ikakavog zakonskog osnova, tvrdi se u saopštenju predsjendica Kluba odbornika Građanskog saveza, koju potpisuje Jovana Šijačić. Od predsjednika Skupštine Andrije Radmana zahtijeva da u roku od 25 dana predloži Skupštini povlačenje te odluke. U suprotnom, pokrenuće upravni spor.

“Na sjednici skupštine opštine Herceg Novi, održanoj 07.06.2016 godine, u ad hoc maniru, na kraju zasjedanja, uvrstili ste u dnevni red donošenje odluke o kažnjavanju deset odbornika iz redova opozicije, zbog njihovog odbijanja da se izjasne prilikom glasanja u dva slučaja, u čijem ste ponašanju, po Vašoj subjektivnoj ocjeni prepoznali, poremećaj reda na sjednici.

I kao što to odbornici vladajuće većine uvijek čine prilikom svake inicijative koja dolazi od odborničkih čelnika ili opštinskih “dobročinitelja” oni su se složili sa Vama. Izrečene kazne su bile bez ikakvog zakonskog i pravnog osnova, novčane, oduzimanjem jednomjesečne naknade koju odbornici primaju kao nadomjestak za utrošeno vrijeme i prateće troškove vezane za vršenje odborničke funkcije.

Da ste Vi i oni koji su vas podržali, prelistali poslovnik o radu skupštine i pročitali odredbe o održavanju reda na sjednici, utvrdili bi ste da tamo nije predviđena vrsta novčane sankcije. Jasno je rečeno, da predsjednik skupštine u interesu održavanja reda na sjednici može izreći: opomenu, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice, i to ove dvije poslednje sankcije tek pošto dva puta opomenuo nedisciplinovanog odbornika.

Što zaključiti u ovakvoj situaciji no da ste i Vi koji ste nas nazvali neukim đacima i da ćemo to ostati sve dok je vaša koalicija na vlasti, kao i oni koji su Vas podržali, pri ispoljenom ponašanju, bili rukovođeni samovoljom i bezakonjem, a motivisani urušavanjem opozicije, kao neistomišljenika u političkom djelovanju. Svakako ispoljili ste svojstvo koje je karakterišično jedno u  režimima, veoma udaljenim od demokratije, a što je nespojivo sa demokratijom koju njeguje i razvija naša Država.

Ponašanje ispoljeno kroz donjetu odluku, ne samo da vrijeđa dostojanstvo kažnjenih i birača koji stoje iza njih, već ozbiljno narušava civilizacijski ugled opštine Herceg Novi i Crne Gore, a uz to i neposredno podriva nastojanje Crne Gore, da se ispune uslovi iz poglavlja 23. i 24. na njenom ulasku u EU.

Uzgred napominjemo, da neglasanje o kome je riječ nije bilo motivisano nastojanjem da se naruši red na sjednici, već činjenicom, da ste naglo prekinuli raspravu u slučajevima koji su razmatrani tako da je za opredjeljenje odbornika nedostajalo niz nerazjašnjenih okolnosti. U slučaju Javne Ustanove “Dnevni centr za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, Vi lično ste osporili legitimitet potpisnika akta, koji sadrži imena osoba za čije se imenovanje u upravljački sastav traži saglasnost Skupštine Opštine. Ako je ova činjenica pod dilemom onda ni akt koji je potpisan nije pravno valjan i nije podoban da se po njemu postupi dok se ne raspravi pitanje autentičnosti potpisa. Vi to niste dozvolili nego ste zahtjevali glasanje o saglasnosti, za što nisu bili ispunjeni uslovi. U slučaju turističke organizacije kroz raspravu pojavila se nesporna činjenica da je lice koje je imenovano u upravljački sastav ove organizacije u ime opštine, znači sa ciljem da štiti javni intetres, od januara mjeseca imenovano u isti sastav u ime asocijacije koja okuplja privatne preduzetnike u turizmu, znači da štiti privatni interes. Zar u ovakvoj situaciji ne postoji sukob interesa i da li je dovoljno da se skupština glasanjem o razrješenju ne opredjeli i po pitanju odgovornosti ovog lica zašto blagovremeno nije zatražio ostavku funkcije koju mu je povjerila opština i da se ocjeni kako je zastupao javni interes dok je funkcionisao u ime dvije grupacije sa različitim interesnim nastojanjima. Vi o tome nijeste dozvolili raspravu, već ste zahtjevali da se glasa o razrješenju bez daljeg komentara.

Gospodine Predsjedniče, da bi se nastala situacija završena na nivou stepena bruke koja je ostvarena donjetom “kaznenom odlukom” prema političkim neistomišljenicima iz sastava manjine u jednom demokratskom društvu ispravila, zahtjevamo: “Da u roku od 25 dana od dana donošenja predmetne odluke, predložite skupštini opštine donošenje odluke o povlačenju odluke o kažnjavanju odbornika usvojenu na sjednici dana 07.06.2016 godine.”

U koliko to ne učinite i odluka ne bude povučena na prednji način u navedenom roku, pokrenućemo upravni spor za njeno poništenje, a u koliko nama ne budu isplaćena pripadajuća naknada, pokrenućemo parnični postupak, pred nadležnim sudom kojim ćemo zahtjevati isplatu” – kaže se u saopštenju Kluba odbornika Građanskog saveza.

Najčitanije