10 C
Kotor

Slušaj online radio

GPD Tivat – 70 godina od kolektivnog odlaska u partizane

GPD Tivat
Photo: Boka News – Arhiva

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat (GPD) na današnji dan 8.novembra 1944. godine kolektivno je napustilo okuprani Tivat i pod vodstvom kapelnika Krsta  Vuksanovića, pridružilo se partizanima. U partizane je otišlo 19 članova GPD. Na oslobođenju teritoriju u zaleđu Boke krenuli su u uniformama Društva, noseći sa sobom instrumente i notne zapise, koje su pod okriljem noći uzeli iz opštinske zgrade. Svojim instrumentima GPD Tivat oglasilo se sa oslobođene teritorije u Boki.

Prvoj bokeljskoj narodnooslobodilačkoj udarnoj brigadi priključila se Gradska muzika, koja je uz jedan broj članova Mjesne muzike Đenovića činila vojni orkestar brigade, da bi sa njom, 21. novembra, ušla u oslobođeni Tivat.

Danas je u tu čast organizovan cjelodnevni „Marš putevima Prve Bokeljske udarne brigade“, u organizaciji Udruženje boraca NOR- a i antifašista Tivta, Glazbeno- prosvjetno društvo Tivat i Mornarica Vojske Crne Gore.

Njihovi članovi, zajedno sa učenicima SMŠ „Mladost“ i OŠ „Drago Milovič“, članovima Omladinskog Kluba i Planinarskog društva „Vjeverica“, krenuli su na marš sa Trga Magnolija. Za starije zainteresovane građane autobuse i kamione obezbijedila je Vojska CG.

Jedan dio učesnika išao stazama po kojima su 1944. godine išli članovi Gradske muzike, i izašli do prevoja Krstac na Lovćenu.

Na lokaciji Žanjev do uređena je logorska prostorija za doček svih onih koji su išli planinarskom stazom , kao i prigodan obrok, uz zvuke gradske muzike.

GPD Tivat osnovano je 1909. godine i od tada sa manjim prekidom prvih godina Drugog svjetskog rata, kontinuirano djeluje.

Povodom velikih istorijskih jubileja za 12. novembar planiran je istorijski čas na brodu Mornarice VCG, koji će za tivatske osnonce i srednjošlkolce na pučini mora održati  prof. istorije Žarko Ostojić, a 19. novembra, u multimedijalnoj sali Gradske kuće, održaće se svečana akademija „Svome gradu s ljubavlju“.

Najčitanije