16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

GP Karasović – uhapšen državljanin Crne Gore osumnjičen za ratne zločine

GP Karasović

Zbog optužbi za ratni zločin u splitskom istražnom zatvoru završio je penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević, uhapšen na graničnom prelazu Karasovići, zbog hrvatskih optužbi da je naredio topnični napad na Šibenik u septembru 1991.

Borojević je uhapšen na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići u četvrtak 16. marta, nakon čega je zbog optužbi za ratni zločin dan kasnije smješten u splitskom zatvoru Bilice. Tužiteljstvo je za njega tražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, no sudac istrage splitskog Županijskog suda Davor Svalina u nedjelju je pristao na zahtjev obrane da se istražni zatvor zamjeni jamčevinom.

Tužiteljstvo je na tu odluku najavilo žalbu koju će, kako se doznaje, splitskom Županijskom sudu predati u pondjeljak. Do rješavanja žalbe ili eventualne uplate jamčevine Borojević će ostati u istražnom zatvoru.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenog, inače državljanina Crne Gore i Hrvatske, Državno odvjetništvo je izvijestilo da Borojevića sumnjiči za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a rješenje o provođenju istrage donijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

”Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora tzv. JNA, od 16. do 18. septembra 1991. na području Županije šibensko-kninske za vrijeme oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske i JNA i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi SAO Krajina i Republike Srpske Krajine, tokom združenog napada na grad Šibenik tenkovskim, oklopnim i topovskim jedinicama u sastavu 9. kninskog korpusa i zrakoplovstva JNA, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba”, stoji u saopštenju u kojem se navodi kako se osnovano sumnja je kao zapovjednik patrolnog čamca dao zapovijed da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva.

”Prenio je zapovijed članovima svoje posade da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, te su s čamca otvorili topničku vatru i iz topova tipa Bofors, kalibra 40 mm i teških strojnica, kalibra 20 mm pucajući na civilne objekte. Uslijed ovakvog napada došlo je do ugrožavanja života građana i do velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata”, navodi DORH.

/Hina/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije