22 C
Kotor

Slušaj online radio

GP Karasović – Pokušala da unese radijum u Crnu Goru

GP Karasović
GP Karasović

U ponedjeljak kasno naveče na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore uređaji za detekciju radijacije izmjerili su visoku koncentraciju zračenja, što je uzrokovalo pravu uzbunu na ovom graničnom prelazu, piše Jutarnji list.

Izvor zračenja bio je automobil ruskih registarskih oznaka koji se kretao iz Hrvatske u Crnu Goru. Čim je automobil stigao na granični prelaz, aktivirali su se portalni monitori za detekciju jonizujućeg zračenja koji su pokazivali vrlo visoko zračenje, što je policijskim službenicima bio znak za brzu akciju.

Automobil je vozila V. B. (1971.), državljanka Poljske rođena na Krimu. Automobil i vozač su izolovani i pozvani su službenici hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost koji u takvoj situaciji osigurava stručnu pomoć i saradnju u poslovima suzbijanja nedopuštenog prometa nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala. Nekoliko sati nakon poziva stigli su na granični prelaz te su odjeveni u zaštitna odijela zajedno s carinicima pregledali automobil.

Pretragom je u automobilu pronađena staklena kutija veličine tegle za krastavce koja je bila izvor zračenja. Bila je zamotana u 3-4 platnene vrećice, a sve zajedno bilo je položeno u olovnu kutiju. U tegli su pronađene ampule te je utvrđeno da je u njima radioaktivni radijum-226.

Radijum-226 nekada se koristio u bolnicima za terapiju malignih oboljenja, a prestao se koristiti 1996. godine.

Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup sinoć je kazala kako paket nije predstavljao opasnost za ljude i okoliš, te kako će zbog istrage više informacija o slučaju moći dati danas.

Najčitanije