15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gospa od Škrpjela – izložba “Život”

Galatea Gallery iz Podgorice i Župni ured u Perastu, organizuju izložbu crteža u kombinovanoj tehnici pod nazivom „Život“ Marije Kapisode profesorice sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Crtež Marija Kapisoda
Crtež Marija Kapisoda

Izložbu u Pomirdbenoj dvorani na Svetištu Gospe od Škrpjela u nedjelju 14. avgusta u 20 i 30 sati otvoriće prim. dr Ivan Ilić, direktor JZU OB Kotor.

Isto veče nakon otvaranja izložbe u 21 sat, uoči Velike Gospe, Peraštani priređuju tradicionalnu luminaciju na Otoku. Prevoz brodićem do ostrva je planiran neposredno prije otvaranja izložbe – na obali ispred Crkve Svetog Nikole u Perastu.

Velika Gospa - Perast 2015.-foto Boka News
Velika Gospa – Perast 2015.-foto Boka News

“Marijine grafike i crteži predstavljaju zaokruženo estetsko – likovno tkivo, saobraženo elementima karakterističnim za izražajne reference ovih specifičnih likovnih disciplina. Dok je na crtežima, koji predstavljaju grafičke predloške ili samostalna likovna djela, notirala neposredne utiske, na grafikama je postupnim kreativnim procesom uobličila svoja likovna promišljanja. Kao projekcija neposredne impresije, spontanosti i senzibiliteta crteži pokazuju skladan odnos između doživljaja prirode i unutrašnje vizije”, zapisala je o izožbi Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije