4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gornji Stoliv – Prvomajski uranak

Tradicionalni Prvomajski uranak koji su ove godine stolivljani organizovali na brdo Vrmac – lokalitet „Vlaka“, okupio je jedan broj Kotorana, Tivćana i građana okolnih mjesta koji su na ovaj način obilježili 1. Maj – međunarodni praznik rada.

Udruženje „Kamelija“ i MZ Stoliv, ovim nastavljaju neprekinutu poslijeratnu tradiciju  obilježavanja ovog praznika koja se od 1946. godine organizovala u Stoliv – „Pod kostanje“ kao centralna opštinska manifestacija uz učešće gradske muzike. Kasnije se ovaj praznik obilježavao u Gornjem Stolivu, od nedavno ispred Doma kulture, a na ovom  mjestu još prije četrdeset godina.

Na ovaj lokalitet-proplanak, gdje je inače granica G.Stoliva i G.Lastve, za vrijeme Austro-ugarske monarhije, meštri iz kovačnice Nika Marinovića iz Stoliva, postavili su ornamentni gvozdeni križ-krst do kojeg su se odvijale procesije na Veliki petak sa učešćem vjernika iz pravca G.Stoliva i G.Lastve.

Danas, povodom 1. Maja, poštovaoci ovog praznika i zaljubljenici prirode, penjući se od Donjeg Stoliva uz strme padine Vrmca, uložili su znatan fizički napor, iznoseći sa sobom sve što je neophodno za proslavu. Jedan broj učesnika pristigao je iz pravca G.Lastve, a Marko Marković iz Dobrote, rodom stolivljanin, motorom „Tomosom“ od Trojice, povrh Vrmca do Vlake.

Prvomaski uranak G. Stoliv

Svima su od znatne pomoći bile isvrsno obilježene pješačke staze kroz brdo Vrmac za koji se nadamo, da će zbog svojih prirodnih i kulturnih vrijednosti, konačno biti proglašen Parkom  prirode.

Iako uz znatno skromnije učešće građana nego ranijih godina, organizacija je bila na izuzetnom nivou, sa interesantnim detaljima koji su zabilježeni našim foto aparatima.

Tako se na proplanku vila državna zastava, a u blizini postavljena skromna izložba starih fotografija iz arhiva Udruženja „Kamelija“ sa prikazima  obilježavanja ovog praznika na raznim lokalitetima kroz prošlost.

Zalažući se za očuvanje svih pozitivnih tradicionalnih vrijednosti naših krajeva, ovom prilikom je, poslije dugo godina, okićen i „Mađ“. On se ranije kitio maltene ispred svakog doma, na obali – po pontama, a lastovljani su ga kitili i na obližnji Velji Vrh otkuda se vidi čitava Boka.

Pored bogate zakuske sa gradela i dobre kapljice za koje su se učesnici pobrinuli,  pripremljen je i bogat prilog direktno iz prirode. Dobri poznavaoci samoniklog jestivog bilja Igor Stjepčević i Romeo Mihović, sakupivši znatnu količinu tog bilja u okolini, održali su prisutnima malu prezentaciju o mogućnosti njihove svakodnevne upotrebe i u slučaju vanrednih okolnosti i preživljavanja u prirodi.

Za izletnike ovo je bila prilika da obiđu obližnje vidikovce, ulaz u „Vilinu jamu“  lokalitet „Na petokraku“ gdje su talijani za vrijeme II sv. rata zarobili i kasnije strijeljali nekoliko mladih antifašista.

Nekolicini mlađih učesnika, vjerovatno će najviše u uspomeni ostati igra s loptom i jurcanje sa svojim ljubimcem po nesvakodnevnim terenima i šumarcima.

Ujed jedne pčele, ublažen je malim setom prve pomoći za koji se pobrinuo  organizator, a koji  sigurno nije pokvario kompletan utisak o divno provedenom prvomajskom prazniku sa željom da iduće godine ovo preraste u širu manifestaciju.

 

Najčitanije