12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gornji Stoliv – u oazi arhitekture predaka proslavljen zaštitnik mjesta, Sveti Ilija

Dok su se brojni vjernici, hodočasnici i prijatelji Gornjeg Stoliva penjali uređenom, kamenitom stazom kroz kestenovu šumu, oglasila su se zvona sa crkve Svetog Ilije, pozivajući na svetu misu, zaštitnika mjesta.

Mještani Donjeg i Gornjeg Stoliva, koji  se nalazi između mora i neba, na poluostrvu koje čini planina Vrmac, na nadmorskoj visini od 240 metara, vjekovima 20. jula slave svog zaštitnika.

Sveti Ilija, bio je prorok, zaštitnik od oluje, groma i vatre i trajni simbol borbe protiv bezbožnosti, pomoćnik u nevolji, uzor postojane molitve. Za vjernike i hodočasnike svečanu svetu misu predvodio je  novozaređeni sveštenik Kotorske biskupije don Dražen Kraljić.

Gornji Stoliv
Gornji Stoliv

Staro naselje nastalo u XIV stoljeću, kao naselje Kotorskog distrikta, spominje se još 1326. god. (Vinea de Stolivo), a u Beču je verifikovan kao zasebna opština 1767. god i zaveden u arhivske knjige.

U vrijeme kad je Venecija vladala Bokom Kotorskom selo je brojalo oko 1200 stanovnika, imalo je četiri prodavnice, dva mlina za ulje i četiri pekare za kruh. Svojevremeno svaki momak, da bi stekao pravo da se oženi, morao je da zasadi stotinu maslina. Ako za to nije imao dovoljno svoje zemlje, bio je dužan da iskrči potrebnu površinu u gustim kestenovim šumama.

Crkva Sv. Ilije dominira naseljem i nije poznato kada je sagrađena ali je, prema natpisu nad ulazom proširena 1556. godine, dok je zvonik podignut 1833. godine. Posebnu vrijednost predstavljaju tri oltarske slike Josipa Tominca.

U zvoniku je dugo radio satni mehanizam star preko 100 godina i sve do prije nekoliko godina, on je svakodnevno ručno navijan od strane jednog mještanina, ali je nedavno sklonjen i na njegovo mjesto postavljen elektronski satni mehanizam.

Uz veliku crkvu postoji i manja Crkva Sv. Ane za koju se pretpostavlja da je nastala između XII i XIII stoljeća. Crkva zbog svoje starine predstavlja značajan spomenik kulture u lokalnim okvirima, koji prati život naselja kroz više stoljeća.

Gornji Stoliv
Gornji Stoliv

Stoliv je karakterističan i po veoma lijepoj kestenovoj šumi gdje drveće još uvijek umire prirodnom smrću, te lako možete primijetiti stara debla kestena kako leže i trunu, a ispod njih se stvara veoma kvalitetna zemlja koja je opet pogodna za cvijet kamelije, po čemu je, između ostalog, poznat i Donji Stoliv.

Pogled iz Gornjeg Stoliva
Pogled iz Gornjeg Stoliva

Iz Gornjeg Stoliva pruža se jedinstven pogled na Perast i ostrva.

Najčitanije