14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Goranović otvorio izložbu povodom Dana evropske baštine

Povodom Dana evropske baštine u petak je u Pomorskom muzeju Crne Gore – Kotor otvorena izložba pod nazviom „Tehničko-pomorska baština Crne Gore”, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore, Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Zbirke pomorskog nasljeđa tivatske marine „Porto Montenegro”.

Izložbu je otvorio ministar kulture Pavle Goranović.

“Crna Gora već osmu godinu zaredom organizje Dane evropske baštine. U skladu sa evropskom praksom ove godine smo se zajedno sa više od 30 država Evorpe pridružili ideji promovisanja industrijske i tehničke baštine. Proslavom dana Dane evropske baštine 2015. namjera Ministarstva je bila da pažnju crnogorske javnosti usmjeri ka pomorskoj baštini kao posebnom segmentu kulturnog nasljeđa koji u sebi integriše ne samo impresivne materijalne ostatke već i dokaze tehnološkog, ali i industrijskog, a samim tim i ekonomskog razvoja društva u njegovom viševjekovnom trajanju. Stoga sa pravom možemo reći da baština na koju večeras podsjećamo predstavlja svojevrstan presjek pomorske istorije Crne Gore, živući muzej i reprezent značajnih perioda našeg razvoja. I ovim činom potvrđujemo da je  Crna Gora dio evropske baštine”, kazao je između ostalog Goranović.

U ime domaćina brojne goste i zvanice pozdravila je direktorica Muzeja Mileva Pejaković Vujošević.

„Vjerujem da će jednog dana kulturna mapa Crne Gore biti bogatija za još jednu kulturnu instituciju otvaranjem Muzeja industrijskog nasljeđa. Jer, muzeji su kapije kroz koje prolaze vjekovi, oni su ogledalo istorije, riznice života i kolektivnog pamćenja“ – kazala je Vujošević.

Izloženi su predmeti, mape, dokumenti, fotografije, koji prikazuju razvoj pomorskog Arsenala iz Tivta kroz istoriju.

Autori izložbe su Dražen Jovanović i Ilija Mlinarević.

U muzičkom dijelu nastupila je sopranistica Milica Lalošević uz klavirsku pratnju Ane Mihaljević.

 

 

Najčitanije