Google snima po Crnoj Gori, stižu i na primorije

SVCar
SVCar

Kompanija Google najavila je da će unaprijediti kvalitet Google Mapa u Crnoj Gori i otpočeti s prikupljanjem fotografija za popularni „Street View“ servis.

Od danas, Googel automobili će početi s vožnjama i snimanjem panoramskih fotografija pod uglom od 360 stepeni, u Podgorici i drugim mjestima, kao što su istorijske i turistički atraktivne lokacije na primorju.

„Planiramo da počnemo s vožnjama po Podgorici, a nedugo zatim i sa snimanjem drugih gradova i mjesta, s posebnim fokusom na južni dio Crne Gore i primorske lokalitete od Herceg Novog preko Kotora, Dobrote, Budve, Sutomora, Bara i Ulcinja.

Planiramo da pokrijemo što veći dio putne mreže u narednih nekoliko mjeseci. Plan vožnji uveliko zavisi od faktora čija kontrola nije u našoj moći (vremenski uslovi, zatvaranje saobraćajnica i slično). Zbog tog ćemo stalno ažurirati najave o kretanju naših automobila na internet stranici https://www.google.com/maps/streetview/explore/ gdje se nalazi i više informacija o Street View servisu“, saopšteno je iz Googla.

Fotografije koje prikupe biće, kako kažu, obrađene i pažljivo spojene, a tehnološki proces kojim se to postiže može da traje i nekoliko mjeseci.

SVCar
SVCar

„Korisnicima će te fotografije biti dostupne kada se proces spajanja fotografija kompletira“, poručili su iz kompanije.

Programski menadžer zadužen za „Street View“, Entoni Meklouhlin (Antony Mcloughlin), kazao je da su brojni korisnici iz Crne Gore zainteresovani da koriste uslugu.

„To je razlog zbog kojeg danas sa zadovoljstvom možemo da najavimo početak vožnji kojima ćemo ulice i lokalitete predivne zemlje kao što je Crna Gora učiniti dostupnijim korisnicima širom svijeta. Od ove usluge, brojne koristi će imati kako poslovni, tako i privatni korisnici“, poručio je.

„Street View“ je popularan servis na Gugl Mapama, koji je prvi put predstavljen u maju 2007. godine. Dostupan je u 76 zemalja svijeta. Omogućava korisnicima da virtuelno istraže lokalitete i prošetaju njima, zahvaljujući panoramskim fotografijama napravljenim na nivou ulica. Takođe, usluga „Street View“ je dostupna na „Google Earth“ servisu, kao i na Googl Mapama za mobilne uređaje.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i tehnologije, Vujica Lazović, ocijenio je da je privilegija biti dio porodice država u kojima se može koristiti „internet ambasador“.

„Taj servis je pravi primjer korišćenja ICT u različite svrhe, od turizma, tržišta nekretnina do generalnog informisanja o određenoj lokaciji. Istovremeno, daće veliki doprinos promociji turističkih, kulturnih i investicionih potencijala Crne Gore. Putovanje kroz našu državu i na virtuelni način pokazaće da je Crna Gora mjesto za uživanje u pejzažima, ali i u kulturnim dobrima, mediteranskoj arhitekturi i UNESCO-vim zaštićenim područjima. Zato Crna Gora samouvjereno i ponosno prihvata titulu balkanske carice i poziva sve one koji žele da osjete glamur Mediterana da posjete ovaj biser Evrope. Street View mnoge će približiti Crnoj Gori koja je, iako mala, država koja ima mnogo toga da ponudi i u kojoj nikada ne može biti dosadno”, kazao je Lazović.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, takođe ocjenjuje da je „Street View“ dobar način za predstavljanje zemlje.

SVCar
SVCar

„Posebno ako imamo u vidu da živimo u digitalnom dobu i da je prvo mjesto na kome tražimo informacije o bilo čemu, pa i o tome koja mjesta da posjetimo, upravo internet. Istraživanje čuda crnogorske prirode, važnih kulturnih, istorijskih, zabavnih mjesta je za nas, kao zemlju gdje je jedan od osnovnih stubova ekonomije turizam, suviše važno da bi bilo zasnovano isključivo na tradicionalnim modelima promocije. Uz konstruktivan i profesionalan razgovor sa predstavnicima Gugla imaćemo, nadam se, svjetskog partnera više, koji će dati podršku na putu kreiranja vrhunskog, jedinstvenog, crnogorskog turističkog proizvoda“, kazao je Gvozdenović.

Iz kompanije Gugl ističu da posvećuju veliku pažnju zaštiti privatnosti.

 „Kao i sa svim fotografijama Street View sevisa, Google će primijeniti tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracionih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Takođe, svaki korisnik može prijaviti fotografiju koju smatra neprimjerenom klikom na ikonicu prijavite problem u donjem lijevom uglu fotografije, što će otvoriti jednostavni formular kojim se precizira za koji dio slike se zahtjeva dodatno zamućenje“, pojasnili su.

Na lokacijama u Crnoj Gori gdje će „Street View“ biti dostupan, usluga se može pokrenuti zumiranjem prikaza Gugl Mapa na najkrupniji prikaz, ili povlačenjem narandžaste ikonice „Pegman“, s lijeve strane mape, na ulicu označenu plavom bojom.

„Usluga omogućava korisniku da pogleda objekat, npr. restoran, prije nego što napravi rezervaciju, da napravi plan putovanja, organizuje mjesto sastanka, a ujedno i pomaže oko domaćih zadataka iz geografije i još mnogo toga. Korisnici koji su u potrazi za novim mjestom stanovanja mogu korišćenjem usluge Street View da uštede vrijeme jer mogu pregledati nekretninu, njenu okolinu i vidjeti kako da dođu do te lokacije. Usluga Street View takođe je korisna kompanijama. Besplatnom integracijom Google Mapa sa internet stranicom kompanije, omogućuje se promocija različitih usluga i objekata – npr. hotela ili lokalne knjižare ili restorana“, poručuju iz Google.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.