8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Golden Odyssey“ imaće matičnu luku u Tivtu

Giga jahta saudijskog princa u Porto Montenegru
Giga jahta saudijskog princa u Porto Montenegru

Potpuno nova, impresivna giga-jahta „Golden Odyssey“, uplovila je juče poslijepodne u Tivat gdje će ovaj luksuzni brod dugačak lak 124 metra, ubuduće „stalno živjeti“, odnosno ovdje će imati svoju matičnu luku.

„Golden Odyssey“ je predvodnik tzv. „Zlatne flote“ (Golden Fleet) jahti koja pripada saudijskoj kraljevskoj porodici. Pored nje, flotu čine i 67-metarski tzv. shadow boat, odnosno prateći brod „Golden Shadow“ i 30 metara duga jahta „Golden Osprey“. „Zlatna flota“ prethodno je svoju bazu i matičnu luku imala u Nici na francuskoj Azurnoj obali, ali je prije dvije godine menadžment te grupacije sa rukovodstvom Porto Montenegra potpisao ugovor o dugoročnom baziranju svih plovila te flote u prestižnom tivatskom nautičkom centru. Porto Montenegro tako će narednih 30 godina umjesto Nice, biti matična luka brodova “Zlatne flote”.

„Golden Shadow“ i „Golden Osprey“, već su se u maju ove godine iz Francuske preselili u Tivat gdje imaju stalni vez na mulu 1 Porto Montenegra. Od juče im se pridružio i predvodnik flote, superluksuzni „Golden Odyssey“ koji je svojim dimenzijama prosto zasjenio sve ostale jahte vezena u Porto Montenegru. Brod dug 124 i širok 20 metara, sa gazom od skoro 5 metara i deplasmanom od 7.600 tona, dimenzijama više odgovara nekom manjem kruzeru nego jahti, a u Tivat je stigao iz Gibraltara.

Spiralna stepeništa na krmi GOLDEN ODYSSEY
Spiralna stepeništa na krmi GOLDEN ODYSSEY

O „Golden Odyssey“ koji vije zastavu Bahama, za sada nema puno dostupnih detalja jer je riječ o potpuno novom brodu koji je tek prije par mjeseci izašao iz čuvenog njemačkog brodogradilišta „Lurssen“ gdje je izgrašen po specijalnoj narudžbi saudijskog princa, a po projektu čuvenog jaht-dizajnera Martina Francisa. Dizajn ultraluksuznog enterijera broda potpisuje Alberto Pinto. Ova čelično-aluminijumska jahta sa dizel-električnim pogonom, ima čak 59 članova posade, a zna se da „Golden Odyssey“ pored ostaloga, ima veliki otvoreni bazen, teretanu, spa centar sa saunom i kozmetičkim salonom, platformu za slijetanje helikoptera i posebne žiro-stabilizatore koji djeluju čak i kada se brod ne kreće, smanjujući na minimum njegovo ljuljanje na valovima dok je jahta na vezu ili na sidru. Posebnost jahte su dva velika spiralna stepeništa koja se sa nivoa glavne palube, spuštaju na veliku krmenu platformu za kupanje koja ima i poseban tzv. plažni bar.

„Golden Odyssey“ na mulu 5 Porto Montenegra posada intenzivno prala, glancala i uređivala, prije nego što ta reprezentativna giga-jahta zauzme svoj stalni vez na vrhu mula 1, uz svoja dva manja brata iz „Zlatne flote“.

Inače, jahte „Zlatne flote“ često se osim za klasičan čarter, koriste i za naučno-istraživačke ekpedicije i snimanje dokumnetarnih filmova o morskom ekosistemu, jer je saudijski princ koji je vlasnik ovih plovila, istovremeno i veliki poklonik istraživanja i zaštite mora kroz svoju posebnu fondaciju nazvanu „Living Oceans“. Ove prestižne brodove u Porto Montenegro dovela je tivatska kompanija „MRM Maritime“ koja je njihov ekskluzivni agent.

 

Najčitanije