16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gojković podnio ostavku: Moja smjena je bila sramotni čin

Nikola Gojković

Nikola Nikša Gojković podnio je danas ostavku na mjesto predsjednika Opštine Herceg Novi, nakon što je Upravni sud Crne Gore konstatovao da je njegova smjena, prije godinu ipo, bila nezakonita.

Gojković je na današnjoj konferenciji ustvrdio da je njegova smjena bila “sramotni čin i produkt zle namjere nesavjesnih osoba, motivisan isključivo njihovim ličnim i samo njima poznatim interesima”.

“Kako je ta ista grupa, koristeći poziciju vlasti, na najvažnija, pa i druga radna mjesta u opštinskoj administaraciji i drugim opštinskim institucijama, postavila lica, za koja je predhodno procijenila, da su joj odana, ne vjerujem, da bih u te osobe imao povjerenje, kao moje pouzdane saradnike u nastojanjima da normalno izvršavam funkcionalne obaveze, na način i sa uspjehom, koji se od čelnika Opštine očekuje”, obrazložio je Gojković.

Upravni sud Crne Gore je prije nekoliko dana, ocijenio, po drugi put, da je smjena Gojkovića  sa mjesta predsjednika Opštine Herceg Novi  bila nezakonita. U obrazloženju je  navedeno  da “nijesu dati razlozi kojim bi u odnosu na primjerene propise bila opravdana odluka Opštine Herceg Novi, da se Gojković razriješi funkcije predsjednika Opštine i to prije isteka mandata”.

Gojković je poslije lokalnih izbora 2014. godine, skupštinska većina DPS i UG  Izbor izabrala za predsjednika Opštine Herceg Novi. Nakon razlaza u Izboru, čiji je Gojković bio član, na sjednici SO održanoj 8.jula 2015. godine većinom odborničkih glasova, on je razriješen sa dužnosti predsjednika Opštine Herceg Novi.

Odbornik i član Opštinskog odbora Građanskog saveza Špiro Vuković je obrzaložio zašto su ustrajali u dokazivanju nezakonitosti smjene Gojkovića.

“Nastojali smo da spriječimo bezakonje i samovolju u lokalnoj samoupravi i da zaštitimo dostojanstvo Gojkovića”, kazao je Vuković.

On je istakao da je Gojković nakon prve presude Upravnog suda u njegovu korist, podnio ostavku, koja, kako je obrazloženo nije prihvaćena “iz formalnih razloga”.

“Agonija je poslije toga bespotrebno nastavljena”, istakao je Vuković.

Vuković je kritikovao sadašnju opštinsku vlast, i konstatovao da “Opština stalno ide nizbrdo”.

Podsjetio je da je njihov odbornički klub, zbog toga,  pokretao inicijativu za skraćenje mandata ovom skupštinskom sazivu, ali da nisu dobili većinu.

 Iz  Građanskog saveza nijesu htjeli da kažu kako će se na sjednici zakazanoj za 3. februar izjasniti o inicijativi 13 odbornika koji traže odborničkih skraćenje mandata.

Opština Herceg Novi

Odluka o skraćenju odborničkih mandata 3. februara

Vanredna sjednica SO Herceg Novi na kojoj će jedina tačka tačka dnevnog reda biti predlog skraćenja mandata aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta, zakazana je za 3. februar. To je danas jednoglasno dogovoreno na skupštinskom kolegijumu.

Odbornici Građanske liste Izbor su nakon izlaska iz koalicije sa DPSom sa kojim su prethodne dvije godine vršili vlast u najvećem bokeljskom gradu, pokrenuli inicijativu za skraćenje odborničkih mandata i stvaranje uslova za vanredne lokalne izbore. Inicijativu je potpisalo 13 odbornika .

“Očekujemo da se vanredni izbori zakažu što je moguće prije da bi se novi saziv lokalnog parlamenta kvalitetno angažovao za pripremu naredne turističke sezone. Svaka eventualna prekompozicija vlasti i stvaranje novih koalicija može biti ostvarena samo trgovinom i političkom korupcijom. To je svima dobro poznato i zaista sumnjamo da će se iko na tako nešto usuditi”, komentarisao je odbornik i predsjednik OO SDP Dragan Šimrak.

“Iako smo dali podršku inicijativi za skraćenje mandata, od početka izražavamo i dozu skepticizma da će do realizacije i doći. U kom god pravcu da se budu razvijali događaji narednih dana, jedno je sigurno, a to je da će građani Herceg Novog trpjeti štetu još najmanje pola godine”, istkla je odbornica i predsjednica OO SNP Danijela Đurović.

Nakon vanredne sjednice na kojoj bi trebalo da se donese odluka o skraćenju mandata ovom skupštinskom sazivu, uslijediće i vanredna sjednica lokalnog parlamenta sa informacijama o presudama Upravnog suda kojima se usvajaju tužbe Građanskog saveza, kao i da se konstatuje ostavka Nikole Gojkovića na mjesto predsjednika Opštine.

S.K

Najčitanije