20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Gojković novi selektor Crne Gore: Velika je čast biti selektor svoje zemlje!

Vlado Gojković
Vlado Gojković

Proslavljeni crnogorski vaterpolista i trener hercegnovskog kluba Jadran Carine, Vladimir Gojković novi je selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore, odlučio je danas Upravni odbor Vaterpolo i plivačkog saveza. On je na toj funkciji zamijenio Ranka Perovića, koji je nakon Svjetskog prvenstva podnio ostavku.

”Glavni zadatak Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore u narednom periodu je plasman na Olimpijske igre u Riju. Svi kapaciteti saveza, svi stručnjaci, svi igrači, i oni koji su blizu reprezentacije, i oni koji su malo dalje, podređeni su tom cilju. Danas smo usvojili ostavku Ranka Perovića i na njegovo mjesto naimenovali Vlada Gojkovića. Vjerujemo da će Vlado sa novom energijom pomoći da zajedno dođemo do ovog cilja. Neće biti ni malo lako, ali ponavljam vjerujemo da zajedničkim snagama možemo izboriti vizu za Rio. Sa Vladom je dogovorena saradnja do Olimpijskih igara, a ako se plasiramo u Rio, onda ćemo je produžiti na još četiri godine. Petar Porobić će biti u stručnom štabu kao predsjednik Stručnog savjeta na period od šest mjeseci. Kao što znate nemamo puno ljudi, a kao i ostali Savezi veoma teško zatvaramo finansijsku konstrukciju. Zato kad pravite određena rješenja morate da vodite računa i o tome. Porobić svoj posao direktora u VPSCG radi jako dobro, a Vlado će da procijeni do koje mjere može da mu pomogne. Oni su u stalnoj komunikaciji. Takođe, pred nama je Evropsko prvenstvo u Beogradu, dobro ćemo ga pripremiti, pokušaćemo da već tada izborimo plasman na Olimpijske igre. Još jednom bih se zahvalio Ranku Peroviću na radu u Savezu, i na rezultatima koje je postigao”, poručio je predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Srđan Kovačević na današnjoj konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali predsjednik Skupštine VPSCG Đuro Marić i novi selektor Vlado Gojković.

”Velika mi je čast što ću biti selektor Crne Gore. To je najveća funkcija u ovom mom zvanju koju možete da doživite,da budete selektor svoje zemlje, selektor zemlje za koju ste igrali, zemlje koja je uvijek u vrhu svjetskog vaterpola. Naš cilj i obaveza je da skupimo sve najbolje što imamo, da se plasiramo na Olimpijske igre. Prvi period mog angažovanja će biti posvećen tome. Evropsko prvenstvo nam je prva šansa da se domognemo te vize. Tu ćemo tražiti šansu za dobar rezultat, jer sam siguran da imamo ekipu za to. Jeste da dugo traje ova ekipa, da je godinama u vrhu, ali ima kvalitet još ovu godinu da ovo izvuče. Ako tu ne uspijemo, onda imamo kvalifikacioni turnir. Angažovaćemo sve snage, probaćemo da skupimo najbolje igrače kako bi izborili plasman u Rio, i naravno da tamo tražimo dobar plasman”, kazao je Gojković.

Gojković selektor vaterpolo reprezentacije CG
Gojković selektor vaterpolo reprezentacije CG

Nekadašnji sportista godine Crne Gore bio je član zlatne generacije crnogorskih vaterpolista, koja je 2008. godine u Malagi osvojila titulu prvaka Evrope. Od juna 2012. godine predvodi hercegnovski Jadran sa kojim dominira na domaćoj sceni.

”Prvi je cilj odlazak u RIo, drugi je ono što nas čeka nakon toga. Ako sve bude išlo kako treba nakon Olimpijskih igara, treba krenuti u stvaranje nove ekipe. U ovom momentu nijesmo bogati mladim igračima, nijesmo vidjeli da je neko od mladih zaprijetio sadašnjim igračima,da ozbiljno konkuriše za mjesto. Polako ćemo raditi na određenim pozicijama smjenu generacije. Vrijeme će pokazati kako će sve to izgledati”, poručio je Gojković i odgovorio na pitanje novinara da li je već razgovara sa igračima koji su nekad igrali za seniorski tim Crne Gore.

”Sa Borisom sam u kontaktu svaki dan, odrasli smo zajedno. Neozbiljno bi bilo od mene da razgovaram sa igračima, prije nego što je ovo postalo zvanično. Planiram da narednih dana obavim razgovore sa svim igračima koji su kandidati sa reprezentaciju. Što se Borisa tiče, njegova želja je neosporna, ali su šanse za to jako male. Probao je da trenira prije neki dan, ali ima velikih problema sa ramenom. To zahtijeva operaciju, i pitanje je da li bi uspio da se vrati nakon nje. Šanse su jako male da nam pomogne, i to je prvi hendikep na koji smo naišli. Kakav je osjećaj biti selektor igračima sa kojima sam igrao? Pa, prošle godine sam imao Zlokovića, sada Nikolu Janovića, prije dvije godine trenirao sam Radovića i Šćepanovića, tako da nijesmo imali problema u komunikacij. Očekujem od igrača maksimalnu angažovanost. Znam da je njima ova zima izuzetno važna, da im je izuzetno važno da se plasiraju na Olimpijske igre. Siguran sam da će dati maksimum, i da neće bit problema u saradnji. Što se tiče stručnog štaba, nijesmo još uvijek pričali, imamo neke ideje. Petar Porobić će kao predsjednik Stručnog savjeta biti uključen u rad A reprezentacije u ovom periodu borbe za Olimpijske igre. Treba da riješimo pitanje kondicionog trenera, pitanje trenera golmana. Ali, to ćemo riješiti u narednom periodu. Date su mi odriješene ruke i to smo se dogovorili na prvom sastanku.Moj je izbor igrača, moje je kako ćemo igrati, na kraju ja odgovaram za loše i dobre rezultate ”, istakao je Gojković.
On je najavio da će prvo okupljanje reprezentacije biti obavljeno sredinom oktobra na mečevima Svjetske lige.

Gojković selektor vaterpolo reprezentacije CG
Gojković selektor vaterpolo reprezentacije CG

”Vrlo je specifična situacija, jer je posljednje kolo Eurolige zakazano za 16. decembar, tako da igrače možemo očekivati tek dva dana kasnije. I onda imamo samo 17 dana za pripreme za Evropsko prvenstvo. Iz tog razloga smo odlučili da se prijavimo za Svjetsku ligu iako je gust raspored. Prvi meč bi se igrao 20. oktobra. Probaćemo makar u dvije od tri utakmice da skupimo sve igrače koje želimo, kako bi ušli u ritam i počeli pripreme za EP.”
Vlado Gojković ostaje trener Jadran Carine iz Herceg Novog.
”To je koncept koji smo dogovorili. Krenuli smo u jednu priču sa Jadranom koja ide dobrim putem. Najveći broj mladih igrača iz Jadrana nalazi se u mlađim selekcijama Crne Gore. I polako se približavaju seniorskoj selekciji. To je u ovom momentu najbolje rješenje. Pokušaćemo da povežemo i jedno i drugo i da stvaramo A reprezentativce.”
Gojković je igrao dva polufinala sa Crnom Gorom na Olimpijskim igrama, nije uspio da se okiti medaljom, ali želja je ogromna da to uradi kao selektor.
”Svako ko se bavi sportom ima želju da ide do maksimuma. Pitanje je kolike su naše mogućnosti, ponavljam mislim da imamo kvalitet da idemo do same završnice. Možda nijesmo toliki favoriti kao prije pet godina, ali možemo da igramo sa svim selekcijama. Kao što sam rekao, već na Evropskom prvenstvu pokušaćemo da se domognemo vize za Rio, što znači da želimo da se plasiramo u polufinale. ”
Gojković obećava veliki rad, i poručuje da će samo najbolji izboriti mjesto za odlazak na veliko takmičenje.

”Moramo da radimo smjenu generacija. Jedan od razloga zašto sam prihatio ovu fukciju sada, je da odmah priključimo 7-8 mladih igrača seniorskom timu. Mnogo je lakše kada rade u pravom sistemu od starta. Onda bi imali cijelu sljedeću godinu da ih spremamo, da bar na nekim pozicijama izvršimo smjenu koja je neminovna. Možda se neko i od tih igrača dokaže za Rio. Mogu da obećam veliki rad, neće biti kompromisa. Oni koji budu najbolje radili izboriće mjesto za veliko takmičenje. Što se tiče 2017. godine, to je jako specifična godina, i pitanje je koliko možemo da se spremimo do tada. Talenata ima, ali je glavno da vratimo motiv i želju kod djece za reprezentacijom, ona u ovom momentu nije na nekom nivou. Do ljeta 2018. godine stvorićemo grupu od tri do pet ljudi koji će moći da nose veliki teret igranja za A selekciju. Sljedeće godine moramo se posvetiti generaciji 97/98 godište koju očekuje Svjetsko prvenstvo u Podgorici i Evropski šampionat. Maksimalno im se moramo posvetiti kako bi se neko od njih što prije priključi seniorskoj selekciji”, zaključio je Gojković.

/VSCG/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije