15 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslavili 150. godina postojanja Gimnazije Kotor

Gimnazija Kotor, njeni učenici, profesori i gosti proslavili su u subotu 150-tu godišnjicu postojanja. U prepunoj sali kotorskog Kulturnog centra direktor Gimnazije Božo Perović sa ponosom podsjetio je na njen istorijat.

„Zauzimanjem Stefana Mitrova Ljubiše, u Carevinskom vijeću kotorska Gimnazija započela je sa radom prvi put na narodnom jeziku 1865. godine.

Kotor je grad koji zaslužuje da bude centar učenosti, jer je već 1326. godine je postojala Gradska javna škola.

Od tog vremena do danas, iz nje su potekli znameniti ljudi iz svijeta nauke i umjetnosti. Uz Dubrovnik i Zadar, Kotor ima jednu od najstarijih gimnazija na prostoru nekadašnje zajedničke države.

Dajući jedno drugom ono najbolje što imaju, Gimnazija i Kotor, postaju temelj duhovnosti i kulture čitave Boke Kotorske. Istovremeno, Gimnazija vremenom postaje ogledalo duše Kotora, putokaz djeci, palata znanja, inicijator brojnih kulturnih, naučnih i humanitarnih dešavanja. Učeći da u preplitanju snova, želja i stvarnosti, prije svega treba biti čovjek, obogaćeni su istinom da su u životu i njegovoj prolaznosti samo ljudske sudbine neprolazne“ – nadahnuto je kazao direktor Perović.

Svjestan važnosti, neprocjenjive vrijednosti i tradicije obrazovne ustanove u kojoj radi, nastavnički kadar posvećeno i odgovorno kreira intelektualnu mapu mladih naraštaja.

Zato s ponosom možemo reći da je naša Gimnazija zadržala vjekovni simbol duhovne ljepote Kotora, bila i ostala rasadnik znanja i kulture, između ostalog poručio je direktor Božo Perović.

Pomoćnik ministra prosvjete Veljko Tomić, čestitajući 150 godišnjicu, kazao je da  ovaj izuzetan jubilej svjedoči o dugoj i veoma bogatoj prosvjetnoj i kulturnoj tradiciji ovoga kraja.[quote_box_right]”Učeći da u preplitanju snova, želja i stvarnosti, prije svega treba biti čovjek, obogaćeni su istinom da su u životu i njegovoj prolaznosti samo ljudske sudbine neprolazne“ – nadahnuto je kazao direktor Božo Perović[/quote_box_right]

„U dugu i bogatu tradiciju kotorske Gimnazije ugrađen je predani, posvećeni pedagoški rad svih njenih profesora“ – kazao je Tomić.

Izvođenjem omnibusa – predstave „Nismo tu za jedan dan“, rađene po motivima tri pripovijesti Stefana Mitrova Ljubiše, koja je nastala u učionicama Gimnazije Kotor, generalnom porukom predstave, „nikome u životu nismo dužni osim ljubavi“, njeni učenici, glumci, oduševili su brojne zvanice.

Ovom značajnom jubileju pridružila se i Pošta Crne Gore koja je štampala marku sa motivima grada Kotora.

Najčitanije