8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gibson – obnovljeni optimizam i povjerenje u razvoj nekretnina

Luštica Bay
Luštica Bay

Optimizam i povjerenje u razvoj nekretnina su obnovljeni u Crnoj Gori a postojeći projekti dobijaju na dinamici – ocijenio je Daren Gibson, izvršni direktor kompanije “Luštica Development” AD koja na poluostrvu Luštica nadomak Tivta, razvija projekat novog turističkog centra Luštica Bay, vrijednog 1,1 milijardu eura.

Gibson je govorio na regionalnoj konferenciji o ekonomiji “Efikasnost pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti” u organizaciji crnogorske Privredne komore u partnerstvu sa savezima ekonomista Crne Gore i iz Srbije, koja je u četvrtak počela u hotelu Splendid u Bečićima.

“Globalna ekonomska kriza je i u Crnoj Gori dovela do problema. Srećom, industrija nekretnina je izašla iz tog perioda i oporavlja se uz mnoge lekcije koje je naučila. U slučaju Crne Gore, investicije u nekretnine i turističke projekte renomiranih stranih investitora, kao što je naša Luštica Bay,dobijaju na dinamici ističući obnovljeno povjerenje i optimizam u sektoru.”- ocijenio je Gibson kao učesnik panela “Poslovanje u regionu – strani investitori”.

MIPIM Kan Darren Gibson
Darren Gibson

Govoreći o najvećim problemima sa koji se susreću strani investitori, Gibson je istakao da svi oni traže jasnoću i izvjesnost u poslovnom okruženju.

“Od ključne je važnosti da je strani investitor siguran da su zakoni i propisi jasni i nedvosmisleni što je više moguće, drugo, da postoji konzistentna i jednaka primjena zakona i propisa za sve kako bi se obezbijedio teren za ravnopravnu utakmicu. Treće, da administrativni procesi povezani sa primjenom zakona i propisa budu sprovedeni efikasno i na vrijeme, i konačno, da postoji stabilnost u osnovnim politikama koje podupiru zakone i propise na osnovu kojih se donose investicije.”- poručio je prvi čovjek “Luštice Development”.

Prema njegovim riječima, iz ugla sektora nekretnina i turističke industrije, od kritične važnosti je napredak u transportnim uslugama i infrastrukturi, posebno u pogledu puteva i aerodroma.

Luštica bay
Luštica bay

“Takođe i sagledavanje pitanja boravka i državljanstva za strance, potom tržište rada, propisi i zakon o zapošljavanju ostaju prepreke za strane investitore, dok slabije razvijene finansijske usluge i bankarski sektor takođe predstavljaju izazove zbog ograničenih izvora finansiranja za preduzeća i projekte.”- naveo je Gibson. On je istakao da iz perspektive “Luštice Development”, “nagrada od ulaganja u Crnu Goru snažno preteže nad bilo kakvim potencijalnim rizikom.” Ta kompanija razvija projekat Luštica Bay, novi grad na Jadranu, koji će imati sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa u Crnoj Gori, više od 1.000 stanova, 500 vila i gradskih kuća, sportske objekte i sadržaje, kao i druge objekte koji će upotpuniti izgled i funkcionalnost grada.

 

 

Izvor:S. L.

Najčitanije