8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gazde radije besplatno vežu brod za drvo nego u marini

KNEZ LIPOVAC vezan za drvece u uvali kod Ostrva Cvijeća

Iako je „Morsko dobro“ lani odobrilo postavljanje novog privremenog objekta – pontonskog veza za brodove u uvali Brda kod Ostrva cvijeća u Tivatskom zalivu, a investitor uložio nekoliko stotina hiljada eura u postavljanje i opremanje nove mini-marine, mnogi vlasnici brodova koji se koriste u turizmu, izbjegavaju da tokom vansezone plate smještaj svojih plovila u legalnim marinama i privezištima.

Tivćanin Duško Vlahović koji ima kuću i dvorište na samoj obali mora u uvali Brda, požalio nam se da je gotovo potpuno izgubio intimu svog doma i privatne imovine zbog toga što mu je maltene pred kućom, već duže vrijeme vezan veliki izletnički brod „Knez Lipovac“. Nepunih stotinjak metara istočno od mjesta gdje ovaj 27 metara dugi drveni brod stoji vezan u plićaku, krmnim konopima fiksiran za stabla i rastinje na obali, stoji nova mala marina što ju je lani legalno podigao preduzetnik Božidar Vujičić iz Budve. Prema nezvaničnim informacijama, vlasnici marine ponudili su ruskoj državljanki – vlasnici „Kneza Lipovca“ da svoj brod smjesti uz njihov plutajući privezni gat pod veoma povoljnim komercijalnim uslovima, ali je ona tzo odbila i „Kneza Lipovca“ besplatno vezala uz obalu blizu imanja Vlahovića.

Vlahović ističe da su zbog toga na dno uvale potopljeni veliki betiomski tegovi – sidra za koja se vežu pramčani konpi „Kneza Lipovca“ a što Vlahoviću ometa prilaz barkom do ponte ispred kuće. Obraćao se kaže, u nekoliko navrata Inspekciji sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor tražeći da intervenišu i sklone „Kneza Lipovca“ iz blizine njegove kuće na legalni vez u nekoj od marina ili privezišta u blizini.

L ODYSSEE vezan u uvali Luka

„Uz to, ovakav način veza tog broda u plićaku, sa krmenim konopima obavijenim oko stabala i rastinja na obalil nije ni najmanje siguran. Tražio sam od inspekcije da obave kontrolu i utvrde da li na brodu ima dovoljno posade da u slučaju vanrednih okolnosti ili nevremena, mogu pokrenuti i skloniti brod, ali do sada ništa konkretno, osim obećanja inspekcije da će izaći na lice mjesta, nije postignuto.“- ispričao nam je Vlahović.

Sličnih slučajeva ima još duž obale Tivatskog zaliva gdje vlasnici turističlkih ili drugih plovila koja nisu u upotrebi, svoje brodove vezuju na svim mogućim mjestima – od onih koji su legalna privezišta do onih gdje je to sasvim nezakonito, ali je besplatno da se uradi. Već duže od pola godine tako se na mulu koje „Morsko dobro“ nikome nije dalo u zakup, u uvali Luka kod Lepetana, nalazi dvojarbola francuska jahta „L`Odyssee“. Njen vlasnik, strani državljanin je prethodno par godina svoj brod držao u marini Porto Montenegro, da bi ga pred ljeto prošle godine, doveo u uvalu Luka gdje je samoinicijativno na dno mora potopio velike betonske utege, postavio muringe za pramčane konope jahte, a krmu broda vezao na mulo koje ljeti služi kao kupalište. „L`Odyssee“ ovdje sa kraćim prekidima kada ga njegov vlasnik iznajmi u čarter, stoji već mjesecima, a niko ne kontroliše da li i gdje taj brod prazni crne tankove, baca smeće i ostalo.

PR službe Ministastva pomorstva i saobraćaja kojima smo se obratili povodom žalbi Vlahovića i slučlaja francuske jedrilice u uvali Luka, ni nakon sedam dana od kada smo ih poslali, nije odgovorilo na naša pitanja.

 

Izvor:S. L.

Najčitanije