8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro fešta Risanski makaruli po peti put

Gastro manifestacija Risanski makaruli po peti put održana je sinoć na Glavnom trgu u Risnu.

Brojni gosti i domači imali su priliku uživati u gastro specijalitetima koje su pripremile vrijedne Rišnjanken i njihove gošće, koje su se potrudile da makarula bude dovoljno za sve koji su željeli da ih probaju i prisjete se tradicionalnih ukusa bokeške kužine.

Davne 1835. godine, makarule –  koje su služene na svadbama, opisao je i Vuk Stefanović Karadžić. Putujući po Crnoj Gori i Boki, boravio je i u Risnu kod svog prijtelja Vuka Popovića, nakon toga napisao je “Kovčežić”- jedno od poglavlja knjige o Boki kotorskoj, štampane u Beču 1849. godine koje govori o životu, vjeri, kulturi i običajima u Risnu.

Na jednaest štandova – trpeza, gostima su ponuđeni specijaliteti od makaralual i drugih delicija bokeške kužine koje su pripremile Udruženje žene Risna, Udruženje žena Tivat, Žene iz Perasta, Paštrovska kužina iz Petrovca, OŠ „Veljko Drobnjaković“ Risan, Jokina kužina Herceg-Novi, Dom starih „Grabovac“ iz Risna, Dječiji vrtić „Radost“, Dječiji vrtić Risan.

Dobrom raspoloženju doprinjeli su svojim nastupom, K.U.D. „Nikola Đurković“, Tanja Šeter, Slow Time, Veljko Savić, Hipnos bend, Feštine mažoretke, učenici O.Š. „Veljko Drobnjaković“ Risan i Dječji vrtić Risan.

Organizator manifestacije bili su Udruženje žena Risna uz pomoć brojnih sponzora.

Najčitanije