15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – Smokvenjak

Poznati prorok Muhamed jednom je rekao “Ako bih zaželio rajsko voće, to bi sigurno bila smokva”.

Najpoznatije voće u biblijskoj tradiciji, smokva se spominje i u Kuranu, te u nekim Babilonskim spisima, a vjerojatno je Sumerska civilizacija bila prva koja ju je koristila kao lijek.

Istorija kaže da smokva potiče iz Mesopotamije, u Egiptu se spominje 4.000 godina prije Krista, a bila je čak i Kleopatrino omiljeno voće. Smatra se da je smokva iz Jugozapadne Azije, preko Turske dospjela na Mediteran. Danas se uzgaja u svim toplijim krajevima zemaljske kugle, u susjednoj Hrvatskoj postoje i plantaže ovog izuzetnog voća.

U staroj Grčkoj je bila jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem

Stari Grci su izuzetno cijenili smokve tako da su zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a rimska legenda kaže da se vučica, koja je hranila Romula i Rema, odmarala ispod smokvinog drveta. List smokve simbolizuje požudu i spolnost, a “odjenuli” su ga i Adam i Eva.

A za danas Smokvenjak, primorski specijalitet od sušenih smokava, badema ili oraha, rakije i komorača – raj za sladokusce, a koji je bio i tradicionalna hrana primorskih težaka.

Dakle, smokvenjak ili kako ga u Hrvatskoj na ostrvu Vis nazivaju Hib, je drevni mediteranski kolač koji datira iz davnih vremena kada nije bilo šećera ili čokolade. Bilo je potrebno samo pogledati okolo po vrtu i eto slatkiša u izobilju, a može da traje mjesecima.

Smokvenjak - Viški Hib
Smokvenjak – Viški Hib

Da napravite ovu izuzetnu deliciju potrebno je da imate oko 1 kg suvih smokava, zatim 250 grama krupnije sjeckanih oraha ili badema, oko 200 mil mirišljave rakije (travarice), listove lovorike i grančice morača (komorača)…

 Evo kako:

Očistite smokve i sameljite ih u mašini za meso ili u blenderu. Nasjeckajte na krupnije komade orahe ili bademe. Dodajte ih smokvama pa postepeno dolijevajte toliko rakije (travarice najbolje) dok se masa sjedini .

Praviti oblike ili forme kakve volite, predlazemo da smjesu stavite na papir za pečenje i oblikujete salamu.

Zarolati u ostatak papira i staviti na rešetku u rerni (pećnici) , 40 min na 80°C da se osuši.

Izvaditi na dasku za rezanje, pustiti da se ohladi. Posipati komoračom i listovima lovora, pokriti krpom i ostaviti da se suši 1 do 2 dana.

Ohlađenu salamu možete ukrasiti grančicom komorača ili lovorike te zamotati u pergamentni papir.

Smokvenjak
Smokvenjak

Posluživanje:

Smokvenjak narežite na fete i poslužite uz lozovaču ili neku drugu mirišljavu rakiju.

 

 

 

 

 

 

 

Najčitanije