15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – Šipak jedna od najzdravijih voćki na svijetu…

Šipak - Nar
Šipak – Nar

Znali ste ? Antioksidativni kapacitet soka od šipka – nara čak je tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina.

Čini se da je šipak ili nar desetljećima bio  nepravedno zapostavljan od strane naučnika. Naime, u posljednje vrijeme provedena su mnoga istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije šipka – nara, koji posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Lavina istraživanja o pozitivnim učincima nara pokrenula se u Izraelu, a za pažnju koju je šipak – nar dobio u naučnim krugovima velikim je dijelom zaslužan Michael Aviram koji je proveo velik broj istraživanja i dobio izvanredne rezultate. Ovaj interesantni naučnik najviše se bavio ispitivanjem antioksidativne moći soka od nara. Tim prof. Avirama utvrdio je da sok od šipka – nara ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja.

Antioksidativni kapacitet soka od nara čak je tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana.

Prema preporukama izraelskih naučnika, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Šipak – Nar, porijeklom je iz Perzije, a u prijevodu s latinskog nosi ime: «jabuka prepuna koštica». Nar je jedan od prvih kultiviranih plodova (prije 5000 godina), uz masline, smokve, datule i grožđe. Potiče iz Irana, a zbog svoje tvrde kore bilo ga je lako transportovati te je brzo stigao i u udaljene krajeve svijeta. Raste u južnom podneblju, plodovi sazrijevaju u kasnu jesen ili početkom zime. Plod se sastoji od nakupina crvenih zrnaca, kiselkasto-slatkog okusa ugodne arome. Jede se svjež, prerađuje u sokove i koristi u dekorativne svrhe. U narodnoj medicini nekada se svježa kora nara upotrebljavala protiv crijevnih parazita. Na srednjem istoku njegov sok se i danas koristi za pripremu umaka za neka mesna jela.

Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C.

Šipak-Nar
Šipak-Nar

Domaći liker od šipka

Uzmite 1 kg šipaka, 1 l domaće lozovače i 450g šećera. Očistite šipke tako da ih prepolovite nožem pa onda tučete drvenom kuhačom, Koštice šipka, rakiju i šećer spojite i začepite. Uz povremeno mućkanje za četiri tjedna imati će te odličan liker.

Džem od šipka

3 kg zrelog šipka, 3 kg šećera i 2,5 l vode

Način pripreme:
Očistite šipak i dodajte ga u proključalu vodu. Kuhajte oko 30 minuta, zatim propasirajte cijelu masu. Treba da se dobije tri litra tečnosti. Stavite na štednjak i postupno dodajte šećer. Kuhajte na jačoj temperaturi uz stalno miješanje kuhačom. Dužina kuhanja ovisi od gustoće mase, ali ako se pridržavamo mjere, biti će dovoljno 30 minuta. Vreli džem ulijte u zagrijane tegle, pa ih nakratko stavite u mlaku pećnicu da se uhvati pokorica, a zatim ih izvadite. Kada se ohlade, prekrijte celofanom i dobro zatvorite.

Ostac od šipka

Šipak očistite od vanjske deblje i unutarnje tanke kožice, pa stavite u prikladnu posudu. sjemenke treba izgnječiti da iz njih izađe tekućina. U čistu staklenku stavite izgnječene sjemenke zajedno sa sokom, dodajte trakice narančine kore, češnjak (malo ga zgnječite) i korijander. Šećer i vinski ocat pomiješajte, te stavite da se lagano zagrijava, stalno mješajući. Kada se šećer rastopi (treba nekih 1-2 min), sve zajedno ulite u staklenku. Staklenku dobro zatvorite i ostavite dva tjedna na hladnom i tamnom mjestu.Nakon tog vremena, dobijenu tekućinu procijedite (najbolje preko gaze), začepite i spremite ocat do upotrebe.

Šipak- Nar kolač
Šipak- Nar kolač

Brownie od crnog sezama sa preljevom od šipka

Sastojci:
150 g maslaca, otopljenog
100 g crnog sezama
140 g šećera
2 jaja
100 g brašna
1⁄2 žlice praška za pecivo
1 manji šipak
2 pakovanja crvenog preljeva za torte

U blenderu pomiješajte otopljeni maslac i sezam te izmiksajte u „pastu“. Zajedno sa šećerom prebacite u zdjelu na štednjak. Miješajte dok se masnoća ne odvoji, par minuta. Ohladite. U hladno dodajte jedno po jedno jaje i na kraju umiješajte brašno. Lagano izmiješajte špatulom, pospite sa sjemenkama sezama i istresite u mali kalup, 20X20 cm obložen masnim papirom. Pecite na 160 C, 25 min. Provjerite čačkalicom.

Kada se ohladi, biskvit izrežite i smjestite ga u kalup za torte promjera 18 cm. Očistite šipak i pripremite preljev prema uputama na pakiranju. Ostavite da odstoji 5 minuta te prelijte pola preljeva preko biskvita. Pospite pola bobica šipka  i ostavite par minuta. Za to vrijeme držite ostatak preljeva na toplome kako se ne bi prerano stegnuo. Zatim izlijte i drugu polovicu preliva i ostatak šipka. Ohladite i poslužite.

 

Najčitanije