15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – Nješkula zaboravljeno egzotično voće naših đardina

Nješkula foto Boka News
Nješkula foto Boka News

Nješkula je čest domaćin u našim primorskim đardinim. Zeleno istočnoazijsko drvo iz porodice ruža (Rosaceae). Kad ih vidite na tržnicama ili po dvorištima starih kuća znajte da je blizu ljeto! I to prvo onim svježim, nalik na marelicu koje se kasnije pretvore u male, smeđe plodove od kojih spravljamo rakiju, liker i džemove, piše kulinarki akademik Božo Lučić.

Nješkula je zimzelena voćka porijeklom iz jugoistočne Kine, uvezena iz Japan gdje se udomaćila i uzgaja se tamo više od hiljadu godina. Također se udomaćila u Indiji, dijelu Mediterana i Južnoj Americi. Srodnik joj je jabuka. Uvrštena je u suptropsko voće, ali bez problema podnosi temperaturu zraka i do -10 °C. Uz to dobro podnosi sušu, a nešto slabije jaki vjetar. Naraste 5-10 m u visinu, najčešće 3-4 m. Cvjetanje započinje u oktobru, a završava u decembru.

Plodovi su zreli u proljeće. Veliki su 3-5 cm, ovalnog, zaobljenog ili kruškolikog oblika. Boja im je žuta, narančasta, ili rjeđe crvenkasta. Najslađi su kad su mekani i žuti. Plodovi se koriste u pripremi želea, marmelade, sirupa, likera… Također se često koriste i u pripremi voćnih salata. Mladi plodovi se koriste za  pravljenje pita. Sirup se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi za ublažavanje kašlja. U Japanu se jede svježa ili nekad konzervirana, jer joj plod zna biti presladak. Spominje se u drevnoj kineskoj književnosti, a u portugalskoj literaturi se spominje još prije velikih gegografskih otkrića.

Nješkula foto Boka News
Nješkula foto Boka News

Nješkule, to divno, egzotično voće koje su davno donijeli pomorci iz Kine i Japana u naše primorske i dalmatinske krajeve mirisno je poput marelice, slatko-kiselo poput šljive i mesnato poput kakve super-sočne jabuke. Zato potrudite se barem probati, ako još niste, koju nješkulu sada, kada je svježa i sočna i još je, kratko, ima na satablima i rijetko na tržnicama. Nećete požaliti! Osim svega opskrbit će vam tijelo magnezijem, A, B i C vitaminima i osvježiti vas tijekom vrućih dana.

Džem od nješkula
Džem od nješkula

Liker od nješkulastari poznati liker

Za pripremu ovog starog likera potrebno je nam oko 1 kg. domaćih zrelih nješkula. Nješkule operemo, zarežemo na par mjesta  i stavimo ih u veću staklenku, dodamo 1 kg. Kristal šećera, poklopimo i stavimo ih na sunce da stoje oko 40 dana. Promiješamo ih svako par dana da se šećer bolje otopi. Nakon 41 dana ulijemo 1 lit. Domaće rakije bez trava i ostavimo još jednu sedmicu dana na suncu, pa potom procijedimo kroz finu gazu i prelijemo u boce. Ovaj liker ima posebnu aromu marcipana i mjendula  i to je zbog nespolinih sjemenki koje daju tu posebnu aromu.

Liker od nješkule
Liker od nješkule

Marmelada od nješkula

Sastojci za 10 osoba
800 g nješkula (cijelih)
1000 g šećera kristal
10 g vanilin šećera
limunova korica
1 žličica mljevenog cimeta

Marmelada od nješkula
Marmelada od nješkula

Priprema:
Zakuhajte pola litre vode, dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. U dobiveni sirup stavite oprane i očišćene nješkule bez koštica te začine. Kuhajte 45 minuta neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Vruću marmeladu ulijte u zagrijane staklenke. Pustite da se postupno ohladi pa spremite na tamno i hladno mjesto.

Kulinar akademik Božo Lučić

Najčitanije