16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro – Boka News predlaže za Božić

Pečena Ćurka
Pečena Ćurka

Dragi naši, Božič je pred vratima i još malo i uvući će se u naše domove. Jedan je od najradosnijih hrišćanskih praznika. To je praznik, doma, porodice, ljubavi, sloge i praštanja. Na božićnom ručku treba da budu svi članovi porodice. Dobrodošli su i najbliži rođaci, prijatelji, kumovi…

Predlažemo Vam recept za glavno jelo i desert :

Pečena ćurka

Za 8 osoba potrebno je:

Mlada ćurka – 5 do 6 kg

2 kašike soli

1 kašičica papra

kadulja, bijeli i crni luk, celer, mrkva i ruzmarin

1l pilećeg bujona

Kupite ćurku najmanje dva dana prije nego što ćete je peći jer proces pripreme zahtijeva da se ćurka unaprijed posoli i tako posoljena odstoji u frižideru. Ukoliko je kupljena smrznuta, dodajte tome još dva-tri dana – toliko je, naime, potrebno da se ćurka u frižideru odmrzne. Ćurka treba da bude mlada, 5 do 6 kg jer veću od ovoga je u rerni vrlo teško ravnomjerno ispeći.

 Priprema

Ocijeedite tečnost iz duplje i izvadite iznutrice i šiju ukoliko su ostavljene unutra. Spolja, dobro osušite ćurku papirnim kuhinjskim ubrusom pa zatim u nju, spolja i iznutra, utrljajte dvije kašike soli i kašičicu bibera. Tako pripremljenu, ćurku stavite u pleh i odložite u firžider. Ne pokrivajte je. U naredna dva dana meso će potpuno upiti i ravnomjerno raporediti so, što će pomoći da mišićne ćelije tokom pečenja ne izgube tečnost. U isto vrijeme, koža nepokrive ćurke će se u frižideru dobro isušiti i zategnuti. Rezultat će biti hrskava kožica spolja i sočno meso unutra.

Pečena ćurka
Pečena ćurka

Evo kako peći

Prije nego stavimo ćurku u šporet filovaćemo je iznutra sa malo svjeze kadulje i ruzmarina, 1 česan bijelog luka te malo celera, crnog luka i mrkve. I nakon toga cemo joj svezati noge.

Ćurka treba u plehu da bude postavljena sa grudima nagore, vrhovi bataka vezani jedan za drugi kanapom, a krila zataknuta iza leđa, pa preko nje stavimo preostali luk, mrkvu i celer. Dodamo i preostali bijeli luk, i jos malo kadulje i ruzmarina. U pleh uspemo 0,5l pileceg temeljca. Najbolje je ako imate pleh sa rešetkom, tako da ćurka leži na rešetki iznad tečnosti. Takodje, dobro je da stranice pleha ne budu previsoke inače može da se desi da ćurka sa strane ostane nepečena. Zagrijati rernu na 230 C i ubacite pleh. Odmah snizite temperaturu na 180 C i ostavite ćurku da se peče. Svakih pola sata prelivajte je ili premazujte bujonom sa dna pleha. Po potrebi dospite još bujona (ukoliko je ispario). Takođe, na pola pečenja rotirajte pleh za 180 stepeni da bi se obije strane ispekle ravnomjerno.Ćurka se peče oko 30 minuta po kilogramu težine, znači dva i po do tri sata ukupno. Ubodite karabatak oštrim nožem i ukoliko je tečnost koja iscuri skoro, ali ne savim providna, ćurka je gotova.

Ćurka
Ćurka

Kada je ćurka ispečena, izvadite pleh i prekrijte ćurku aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji oko pola sata. Ovaj period „odmaranja“ će pomoći da se proteini zgusnu i meso ostane sočno tokom sječenja. Za to vrijeme pripremite sos od ćurkine moče kojim se zalije iskidano meso, krompir ili neki drugi prilog pečenju.

Desert – Božićna Torta sa višnjama

Božićna torta sa višnjama
Božićna torta sa višnjama

Svečanost božićnog stola upotpunite tortom od čokolade i višanja kojoj je teško odoljeti. Tortu prije posluživanja dobro ohladite……..

Sastojci koji su potrebni:

Za biskvit potrebno: 4 jaja, 100 grama šećera, 200 grama čokolade, 100 grama mljvenih oraha io 30 grama prezle

Za nadjev

Jedan kompot od visanja, 200 grama čokolade i 500 grama vrhnja za šlag

Priprema

Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom

Dodajte otopljenu čokoladu, mljevene orahe pomiješane prezlom ‘ mrvicama te čvrsto tučene bjelanjke. Smjesu lagano promiješajte i izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte (ø 26 cm).

Tortu pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 30-40 minuta.

 Za nadjev: višnje ocijedite i rasporedite preko ohlađenog biskvita.

Čokoladu otopite u 150 ml zagrijanog vrhnja za šlag pa ohladite.

Preostalom vrhnju dodajte šlagfix, istucite čvrsti šlag te postupno umiješajte pripremljenu čokoladu.

Posluživanje

Kremu premažite preko višanja pa tortu ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi, a zatim poslužite.

Savjet

Biskvit možete natopiti sokom iz kompota da vam bude sočniji.

Najčitanije