13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – Japanska jabuka (kaki) nekada kraljica bokeških đardina

Japanska jabuka - Kaki
Japanska jabuka – Kaki

Japanska jabuka (kaki) ovih dana krasi pojedine đardine širom Boke. Na stablima koja su nekada donjeli naši pomorci iz Azije sazreli su zlatni plodovi, ove egzotične voćke, koje je sve manje na ovim prostorima…

Najzastupljenija kod nas vrsta je Diospyros kaki, koja potiče iz Kine. Boja ploda kaki jabuke, zavisi od vrste, a može biti od žućkasta, narančasta ili crvenkasta u nijansama od boje naranče do jake crvene boje.

Poznato je da ova voćka u sebi sadrži jako mnogo tanina, zbog čega ima opor ukus, no taj okus se gubi kako plod sazrijeva. Plod kaki jabuke se uglavnom bere kada je sazreo, pa treba sačekati da se zrenje dovrši naknadno, prije konzumiranja.

Plodovi japanske jabuke u sebi sadrže značajne količine biljnih vlakana, više vrsta antioksidanasa, proteina, šećera, nešto masnoća, kao i značajne količine vitamina C, B2, B9 i drugih vitamina iz grupe B, vitamin E, K, beta karotin, a od minerala tu su kalcij, kalij, organski vezano željezo, mangan, bakar i fosfor.

Jedna zanimljiva činjenica u vezi kaki jabuke je i ova. Naime, sjemenke kaki jabuke preživjele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.

Japanska jabuka - Kaki
Japanska jabuka – Kaki

Kaki se dugo koristi u tradicionalnoj medicini, a novija istraživanja samo potvrđuju ljekovito djelovanje biljke. Naime, uz pomoć naučnih istraživanja došlo se do saznanja o njegovom djelovanju u ogledima na životinjama kao antimutagenik i metabolik.

To znači da kaki djeluje na metabolizam masnoća, kao što su holesterol i trigliceridi, te da ima i antitumorsko djelovanje. Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kaki jabuke je dakako i rakija koja ima poseban aromatičan okus.

Japanska jabuka - Kaki
Japanska jabuka – Kaki

Prevencija kancera

Japanska jabuka (kaki) je puna antioksidansa poput vitamina A, C i K. Antioksidansi štite organizam od posljedica oksidativnog stresa što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa često su povezane sa hroničnim obolenjima poput srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.

Probava

Japanska jabuka je bogata dijetalnim vlaknima koji su presudni za dobro funkcionisanje digestivnog trakta. Dijetalna vlakna stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije podsticanjem crijeva što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Dobar vid

Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidansi, koji se često nazivaju „vitamini za oči“, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući efekte oksidativnog stresa.

Zdravlje srca

Japanska jabuka na dan i doktor vam nije potreban. Da li je japanska jabuka bolja od jabuke? Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da japanske jabuke sadrže visok nivo dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih jedinjenja koji su od presudne važnosti u borbi protiv ateroskleroze (glavni uzročnik srčanih oboljnja). Naučnici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čine japansku jabuku vrlo poželjnom u antiaterosklerotičnoj dijeti.

Prijateljica imunološkog sistema

Jedan plod japanske jabuke sadrži 12.6mg vitamina C, što čini 21% preporučljivog dnevnog unosa ovog vitamina. Uvrštavanje voća bogatog vitaminom C jača imuni sistem, štiteći organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Mršavljenje

Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže 6 grama vlakana po voćki (24% preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.

Predlažemo recepte…

Kaki torta
Kaki torta

Kaki torta

U posudi dobro izmiksati jaja sa šećerom, dodavati malo po malo brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer (koje smo pomiješali zajedno). Na kraju dodati mascarpone i još malo miksati, te komade kakija koje je dovoljno lagano sa kuhačom promiješati.

Smjesu izliti u kalup promjera 24 cm, peći 30-40 min na 180 C (meni je trebalo malo duže).

Kad se ohladi posut šećerom u prahu.

Kaki torta
Kaki torta

Palačinke s japanskom jabukom

U zdjeli pomiješajte mlijeko, vodu, maslac, med i jaja, dodajte im brašno i dobro izmiksajte. Smjesu ostavite u hladnjaku na jedan do dva sata kako bi se ‘izgubili’ mjehurići.
Japanskim jabukama skinite koricu i narežite ih na šnite te ih kuhajte u dubljoj prosulji ( tavi) sa šećerom, klinčićima, cimetom i limunom oko 20 minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte kukuruzni škrob i kuhajte još 5 do 10 minuta, a nakon toga kompot maknite s vatre.
Specite palačinke, a zatim ih punite tako da po sredini palačinke dodajte žlicu (ili po želji) mascarponea koji prelijete s kompotom od japanske jabuke. Ponovite postupak s ostalima,a posluži te ih tako da preko njih prelijete još malo kompota od japanskih jabuka.

Kaki palačinke
Kaki palačinke

Punjenje:

6 japanskih jabuka
3/4 šoljice šećera
2 klinčića
1 štapić cimeta
1 limun
2 kašike kukuruznog škroba
Mascarpone sir
Smjesa za palačinke:

2 velika jaja
3/4 šoljice mlijeka
1/2 šoljice vode
3 kašike meda
1 kašika ekstrakta vanilije
1 šoljica brašna
3 kašike otopljenog maslaca

Kaki marmelada
Kaki marmelada

Marmelada od kaki (japanske) jabuke

U teću u kojoj kuhate marmeladu stavit cukar i dodati 2 kašike vode. Kuhat uz mješanje10 minuta, dok cukar ne dobije svijetlo smeđu boju. Dodati iskidani kaki i kuhati na laganoj vatri, uz mješanje oko pola sata. Nakon toga dodati rum (količinu odredite prema svom ukusu), vanilin šećer, sok i koricu limuna. kuhat još 20 minuta na smanjenoj vatri. Napunit staklenke do samog ruba, zatvorit i okrenut na zatvarač. Kad se ohladi okrenut staklenke i spremit ih na tamno mjesto.

Priprema:

Cukar karamelizirati sa dvije ožice vode pa dodati kaki jabuke. Kuvati, miješajući,

30 – 35 minuta pa dodati sok i koricu limuna i rum. Nastaviti kuvanje na laganoj vatri još oko pola sata. Toplom marmeladom napuniti tople tegle i ostaviti da se hladi. Premazati puterom i zatvoriti tegle.

Potrebno je:

1 kg. očišćene i isjeckane kaki jabuke

pola kilograma cukra

kesica vanilije

korica i sok 1 limuna

kašika ruma

Najčitanije