Gasili vatru u strahu od eksplozija

Vatrogasci sinoć u Kalimanju imali jednu od najrizičnijih intervencija

Tivat požar

Gašenje požara u metalsko-bravarskoj radionici Slobodana Peričića sinoć u naselju Kalimanj, bila je jedna od najrizičnijih intervencija pripadnika Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat – ocijenio je danas komandir te Službe Zoran Barbić.

O ozbiljnosti suituacije koja je nastala sinoć nešto prije 20 časova kada je dojavljeno za izbijanje požara u radionici površine oko 100 kvadrata, prepunoj visokozapaljivih materija i boca sa industrijskim gasovima pod pritiskom, a koja je okružena brojnim stambenim objektima, govori podatak da je u gašenju požara i spriječavanju potencijalno katastrofalne  eksplozije, učestvovalo preko 40 vatrogasaca iz Tivta, Kotora i iz Krtola, sa čak devet specijalnih protivpožarnih vozila. Na terenu je bila policija, ekipa Hitne  pomoći, kao i potpredsjendik Opštine Tivat Dejan Maslovar i načelnik Komunalne inspekcije Jovica Stojković.

„Situacija na požaru je bila veoma specifična, opasna i zahtjevna. Radi se o objektu u kojem se nalazila veća količina lako gorivog materijala, eksplozvnog materijala kao i posuda pod pritiskom (boce za varenje), sa  krvnom konstrukcijom od lako gorivog materijala – plastike i drva. Oko radionice su stambene jedinice na veoma maloj udaljenosti, mnogo manjoj od dozvoljene i propisane udaljenosti po Zakonu zaštiti spašavanja. Pripadnici vatrogasnih jedincia su bili izloženi velikoj opasnosti i desetek minuta nakon početka gašenja vatre, došlo je do jake  eksplozije, najvjerovatnije kutija sa farbom. Tada sam donio odluku o evakuaciji svih prisutnih u sigurnu zonu, a vatrogasci se pregrupišu u nove navalne grupe sa sigurnih pozicija. Slijedi gašenje i hladjenje objekta sa šest navalnih grupa sa tri lokacije, sa akcentom na hlađenje boca pod pritiskom. Oko 20.45 požar je stavljen pod kontrou i potpuno ugašen”- kazao je Barbić, zahavljujući se kolegama iz Krtola i iz Kotora koji su samo desetak minuta nakon što ih je pozvao u pomoć, stigli na lice mjesta i uključili se u akciju gašenja požara u kome srećom, niko nije povrijeđen.

Barbić je kazao da su svi vatrogasci pokazali veliku spremnost, hrabrost i požrtvovanje u borbi sa požarom za čije su gašenje potrošili preko 40 tona vode. Istakao je da je materijalna šteta velika jer je u uništenoj radionici izgorio veliki broj alata, opreme i raznih repromaterijala materijala.

Uzrok požara utvrdiće istraga, a sumnja se da je vatru izazvao kvar na električnim instalacijama.

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.