9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gašenje trajalo cijelu noć, očekuju se avioni

Požar Luštica

Oko 40 vatrogasaca iz Tivta, Radovića i Herceg Novog sa desetak protivpožarnih vozila  i dalje je na terenu na području Krtola gdje je juče poslijepodne buknuo šumski požar ogromnih razmjera koji se približio i kućama u naselju Radovići, odnosno luksuznom turističkom rizortu Luštica Bay. Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Tivat Zorana Barbića, vatrogasci kontrolišu požarište u mjeri da objekti nisu ugroženi, ali je površina koju je vatra zahvatila velika i nepristupačna pa se efikasno moće gasiti samo intervencijom protivpožarne avijacije Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

„Izborili smo se da danas dođu avioni i očekujem da se u gašenje uskoro uključe dva „air tractora“ i jedan „dromader“. Nismo stali ni sekunda bukvalno cijelu noć, borili smo se svim snagama da požar razdržimo pod rlativnom kontrolom. Ekipe su raspoređene na četiri punkta, a ljudstvo i tehnika prebacuju se sa mjesta na mjesto zavisno od toga kako se pojavljuju nove vatre. Borimo se svim silama da nam požar „ne pobjegne“ i da odbranimo sve objekte na području prema Radovičima i Luštica Bay-u, odnono što ćemi dio šume na dijelu prema ubali Pržna – Plavi horizont“- kazao nam je jutros oko devet sati Barbić.

Požar Luštica

On saposebno zahvalio svima koji su pritekli u pomoć tivatskim i krtoljskim vatrogascima – kolegama iz Službi zaštite Kotora, Herveg Novog i Budve, Komunalnom preduzeću Tivat, policiji, mještanima i brojnim privatnim auto-prevoznicima sa Luštice, Krzuola i iz Grblja, a koji su juče čitavi dan i noć, kao i jutros, nastavili da svojim autocisternama dovoze vodu na požarište.

Gašenje požara i dalje ometa vjetar koji raspiruje vatru i „prebacuje“ je sa jednog na drugi dio opožarene površine. Zvanično, jak vjetar je bio uzrok što protivpožarni avioni MUP-a juče nisu mogli da polete sa podgoričkog aerodroma i na vrijeme se uključe u borbu sa vatrenom sthijom kod Tivta.

Izvor:S. L.

Najčitanije