Francuzi vojnim „Tamom“ do „Regenta“

Sutra Tivtu „centralna jugoslovenska proslava“ Dana mladosti, VIP gosti iz Francuske došli na jugonostalgičarsku turu

Francuzi sa vojnim TAM-om ispred Regenta
Francuzi sa vojnim TAM-om ispred Regenta

Centralna jugoslovenska proslava 25.maja – Dana mladosti i rođendana osnivača SFRJ, Josipa Broza Tita, održaće se sutra sa početkom u 19.30 sati na Trgu magnolija u Tivtu, u organizaciji ovdašnje NVO „Generalni konzulat SFRJ“.

„Stižu nam brojni gosti iz svih bratskih republika i autonomnih pokrajina Jugoslavije. Tako iz Sežane na zapadnoj granic SFRJ u Sloveniji, dolazi čitav autobus naših prijatelja, a posebna ekipa stiže iz Kumrovca sa saveznom štafetom mladosti.“- kazao je „generalni konzul SFRJ“ u Crnoj Gori Marko Perković. Štafeta je prije nekoliko dana krenula iz Kočana u Makedoniji, preko Skoplja i Beograda autoputem „Bratstvo-jedinstvo“ stigla je u Zagreb i Kumrovec, odakle preko Bihaća, Drvara, Jajca, Jablanice, Mostara i Tjentišta stiže večeras u Tivat.

Osim svečanog dočeka štafete mladosti, kolektivnog polaganja pionirske zakletve i igranja čuvenog „Kozaračkog kola“, sve posjetioce proslave Dana mladosti u Tivtu sutra očekuje bogat muzičko-zabavni program, odnosno „YU party“ sa nastupom DJ-eva i Nine Petković sa njenim gostima.

Koliko je imidž Titove Jugoslavije i dalje snažan i koliko je ex –YU nasljeđe jak turistički brend, svjedoči i činjenica da je u Tivat juče doputovala grupa od 16 VIP gostiju iz Francuske na posebnu „jugonostalgičarsku turu“ što im je priredila jedna francuska turistička agencija u saradnji sa agencijom „Luminalis“ iz Budve. Francuzi su bogati finansijeri, menadžeri i ekonomisti, doputovali su avionom na tivatski aerodrom gdje ih je čekalo specijalno vozilo – vojni terenski kamion TAM 110 nekadašnje JNA koji ih je odvezao do Zbirke pomorskog nasljeđa nekadašnjeg Arsenala u Porto Montenegru. Gostima iz Francuske ovdje je upriličena specijalna tura i upoznavanje sa dijelom vojne zaostavšine JNA, odnosno ronilicama, minama i ostalim naoružanjem nekadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice, a posebna atrakcija bila im je obilazak podmornica P-912 „Una“ i P-821 „Heroj“. U velikoj podmornici „Heroj“ uz zvuke himne „Hej, Sloveni“, upriličen im je susret sa generalnim konzulom SFRJ Markom Perkovićem koji im je, noseći uniformu kapetana fregate JRM, uručio specijalno za njih napravljene suvenire – crvene pasoše Titove Jugoslavije, sa imenima i forografijom svakog Francuza ponaosob. Potom su se gosti iz Pariza istim starim vojni TAM-om odvezli na osvježenje do ultraluksuznog tivatsko hotela „Regent Porto Montenegro“ gdje je njihovo vozilo privuklo mnogo više pažnje od luksuznih „mercedesa“, „bentlija“ i „audija“ što inače dovoze goste tog hotela.

Porto noć muzeja

Francuzi su iz Tivta do Svetog Stefana gdje su nastavili odmor, takođe otputovali u posebnom stilu – u proizvodima jugoslovenske automobilske industrije – fabrike „Crvena zastava“ iz Kragujevca. Umjesto da se opredijele za neki od luksuznih novih klimatiziranih autobusa, oni su tražili da se voze u „stojadinima“, „zastavi 128“ i u „jugu“ kako bi „osjetli i taj aspekt svakodnevnog života jugosloevnskog radnika-samoupravljača“.

Zastavini autmobili sto su na Sveti Stefan dovezli bogate Francuzi
Zastavini autmobili sto su na Sveti Stefan dovezli bogate Francuzi

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.