16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuz osvojio drugu po redu regatu Evropske Match race turneje

Regata – Evropske Match race

Drugu po redu trku iz Evropske Match Race turneje koja je minulog vikenda jedrena u akvatorijumu Tivatskog zaliva, osvojio je francuski skiper Simon Bertheau.

Po prvi put ovo reprezentativno evropsko takmičenje u match race, odnosno dvobojskom jedrenju, priređeno je u Crnoj Gori a domaćin mu je bio Porto Montenegro Yacht Club iz Tivta.

U dramatičnom finalu rezultatom 3:1, Bertheau je pobijedio posadu ruskog skipera Vladimira Lipavrskog. Trećeplasirana je bila posada slovenačkog skipera Dejana Presena koja je u borbi za bronzu, rezultatom 2:0 pobijedila austrijski tim predvođen skiperom Christianom Binder-om.

Na drugoj regati European Match Race Tour-a, jedrenu u tivatskom akvatorijumu nakon prvog takmičenja u Šibeniku, učestvovalo devet ekipa iz šest zemalja. Idealni uslovi i dobar vjetar učinili su ovo dvobojsko nadmetanje na jedrilicam tipa Blu 26, veoma zanimljivim, ne samo za takmičare, već i za publiku, koja je regatu mogla pratiti i sa obale.  Tokom prva dva dana regate, jedreno je po deset trka, dok je posljednji dan, osim za polufinalne i finalne okršaje, bio rezervisan i za tzv. King of the Castle, gdje su ekipe pozicionirane od petog do devetog mjesta mogle u ponovnim međusobnim okršajima donekle popraviti svoj rezultat.

Regata – Evropske Match race

Nakon dvije regate, od sedam koliko će biti održano u okviru European Match Race Tour-a, Bertheau vodi u ukupnom poretku  sa maksimalnih 100 bodova, Liparski i Presen prate sa po 75 bodova, a za njima je Binder sa 60 bodova. Evropaka Match Race tura sljedeću etapu ima u Austriji, gdje se Vienna City Match Race održava od 31.marta do 2.aprila. Slijede ragate u Monaku, Poljskoj, Danskoj i Njemačkoj, a posljednja regata biće održana od 8-10.septembra u Raveni u Italiji.

Izvor:S. L.

Najčitanije