12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuski vitez umjetnosti izlaže u Herceg Novom

 

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe

„Kada je bio gost na prvom strip festivalu u Herceg Novom Igor je rekao da nam želi da postanemo najbolji festival na svijetu a da on postane najbolji crtač na svijetu. On nije daleko od toga. Stoga nije ni čudo što smo izabrali da u ovom prostoru bude izložba radova jednog od najvećih strip crtača sa ovih prostora, ali i jednog od najpoznatijih autora u Evropi, jer time pokazujemo naše opredjeljene da se Herceg Novi kroz umjetnost poveže sa Evropom i kao buduća prestonica kulture vrati svoj evropski sjaj’’, kazao je direktor i osnivač Hercegnovskog strip festival, Nikola Ćurčin, otvarajući izložbu radova Igora Kordeja u galeriji ”Novi to sam ja” na glavnom gradskom trgu.

Postavka se sastoji od tabli iz Kordejeve grafičke novele u četiri sveske, ”Mi mrtvi”, koju je  posljednje dvije godine radio za renomiranog francuskog izdavača Delcour.

U alternativnom toku istorije koga Kordej oslikava,  Evropu je, u 15. vijeku, poharao virus koji ljude pretvara u zombije. 500 godina kasnije,  čovječanstvo predvodi razvijena civilizacija Inka, u borbi za globalnu prevlast protiv Kineza.

”Mi mrtvi” su u Francuskoj dočekani sa oduševljenjem jer donose neke od najljepših stranica koje je Kordej ikada nacrtao. Formalno u zombi tematici, taj se strip bavi  ozbiljnim temama, poput filozofije ili umjetnosti.

O Kordejevom renomeu govori i činjenica da ga je Francuska okitila ordenom Viteza reda umjetnosti i književnosti (Ordre des arts et des lettres) – najvećim državnim priznanjem u tim oblastima.

Igor Kordej je i globalno najpoznatiji strip crtač sa jugoslovenskih prostora. Rođen je u Zagrebu, trenutno živi i stvara u Beogradu. Već sa 18 godina bio je član umjetničke skupine ,,Novi kvadrat’’. Radio je za brojne časopise na prostoru bivše Jugoslavije. Njegovi stripovi objavljivani su širom Evrope i Južne Amerike, a kasnije i u Sjevernoj Americi, gdje je za Marvel, Dark Horse, DC Comics crtao, između ostalog,  X-Mena, Tarzana i Ratove zvijezda. U Kordejevoj  bibliografiji su i ,,L’Histoire secrète’’ ,,Empire’’,  ,,Le coeur des batailles’’, ,,Taras Boulba’’ – neka od omiljenih i najboljih djela evropskog stripa.

Proglašeni najbolji stripovi Comic Atelier konkursa: prva nagrada za Fakere

Fakeri, kratki strip Tihomira Tikulina, najbolji je na konkursu koga su, na temu ”Kafana i boemski život” organizovali kafana Atelier i Hercegnovski strip festival.

Tikulin je strip autor, ilustrator i dizajner. Diplomirao je grafički dizajn u zagrebu, gdje i živi i radi. Stripom se bavi od 1998, veoma uspješno, a objavljivan je u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj.

fakeri-1024x415Njegov rad  nagrađen na Atelier konkursu, Fakeri, tematski pripada serijalu Pimpeki koga objavljuje u Hrvatskoj.

Luka Cakić, mladi podgorički strip crtač, dobitnik je druge nagrade: dok je trećenagrađen rad ”Vladar smeha” scenariste Jelisavete Fotić i crtača Janka Radmanovića:

Luka cakicOdluke o nagradama u visini od 250, 150, odnosno 75 eura, donijeo je žiri u sastavu Nikola Ćurčin, umjetnik; Rambo Amadeus, multumedijalni mega car; Mario Đorđević (Noyz, WhoSee), multimedijalni umjetnik; Brano Mandić, najpopularniji crnogorski kolumnista i Ilija Nikčević, umjetnik.

Svi radovi pristigli na konkurs, njih oko dvadesetak, sa crtežima nastalim u toku festivala, biće prodavani u okviru humanitarne aukcije u kafani Atelier, u ponedeljak 5. septembra, od 20 do 22 sata.

Najčitanije