12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Foto – Boka News na nosaču aviona „Cavour“

Gdje na istom mjestu, u isto vrijeme, možete sresti Top Gun mornaričkog pilota, časnu sestru, sveštenika, vrsnog kuvara, vatrogasca i marinca ? Da li na moru može biti skakaonica poput one skijaške na Planici i elektrana koja može napajati grad veličine Herceg Novog ? Može li zastrašujuća viskotehnološka ratna mašina istovremeno biti i „div mekog srca“ koji vida bolesti na stotine djece, a istovremeno se o terapiji konsultuje sa ljekarima udaljenim na hiljade kilometara ?

Odgovorna sva prethodna pitanja je jedan – ima, može i zove se „Cavour“ CVH-550. Iza tog naziva i taktičke oznake krije se najveći ratni brod koji je u posljednjih 70-tak godina došao u crnogorske vode – ponos Ratne mornarice (RM) Italije, impresivni moderni nosač aviona, što je proteklu radnu nedjelju proveo na sidrištu u Tivatskom zalivu.

„Ovo je zapravo svojevrstan „četiri u jedan“ – ratni brod koji je može biti nosač aviona, komando-štabni brod, transportni i brod za logističku podršku, ali i bolnički brod. „Cavour“ je višenamjenski i veoma vrijedan tehnološko-odbrambeni resur države Italije i naših partnera, platforma koja jeste ratna, ali istovremeno i platforma sa izraženom civilnom komponentom što se već dokazala širom svijeta. Mi možemo pomoći nekome u slučajevima velikih prirodnih katastrofa, kao što smo to već činili 2010 u sanaciji posljedica zemljotresa na Haitiju. “- kaže komandant nosača aviona „Cavour“, kapetan bojnog broda Luka Konti.[quote_box_right]„Kad god je „Cavour“ u svojoj matičnoj luci u Tarantu, najmanje jednom mjesečno imamo tzv. vikend-operacija za potrebe civilnog stanovništva tokom kojega pomažemo prvenstveno djeci sa različitim zdravstvenim tegobama. Sve operacije su besplatne, a porodice djece-pacijenata, tada borave i spavaju na brodu.“- ističe dr De Marino.[/quote_box_right]

Uglađeni 46-to godišnjak perfektnih manira, za sobom ima 20-to godišnju karijeru vrhunskog mornaričkog pilota na višenamjenskim borbenim avionima sa vertikalnim ili skraćenim polijetanjem i slijetanjem tipa „AV-8 B Harrier“. Konti je služio na mnogim italijanskim ratnim brodovima, uključujući i njihov prvi, i od „Cavoura“ znatno manji nosač aviona „Garibaldi“. Završio je najviše vojne škole, a 24. februara ove godine stigla je i kruna Kontijeve vojnopomorske karijere – postavljenje za komandanta ponosa talijanske RM.

Vazduhoplovima je na raspolaganju poletno-sletna paluba dimezija 234 x 34,5 metara, pravi mali aerodrom na moru, 17 metara visoko iznad valova. Na njoj su razna vozila i oprema za opluživanje aviona, čak i dva specijalna mala vatrogasna kamiona, jednaka onima na mnogo većim američkim nosačima aviona –  objašnjava poručnik bojnog broda Mirko Margerini, pilot eskadrile „Wolves“ (Vukovi) koja sa „Cavoura“ leti na „Harrier-ima“

Poletno sletna staza
Boka News na nosaču aviona „Cavour“

Margerini je kao i svi ostali italijanski oficiri sa kojima smo razgovarali, izuzetno ljubazan i predusretljiv, i sa neskrivenim ponosom nam pokazuje gotovo svaki djelić broda na kome služi, svjestan da „Cavour“ zaista nije nešto što se sreće svakodnevno. Priliku da „pokaže zube“ u vojnom smislu, ovaj moderan brod (na sreću) još nije imao, iako je on zapravo „mozak“ za kompletnu italijansku Ratnu flortu. Najsavremenije opremljen elektronskim senzorima, satelitskim linkovima i sredstvima veze od kojih pet sistema ima oznaku „NATO secret“, „Cavour“ raspolaže sa operativnim centrom površine čak 400 kvadrata u koji se „slivaju“ sve informacije o stanju u prostoru određenog vojišta. Sljedstveno tome, komandujući admiral i njegov štab, ukrcani na ovaj brod što bez dodatnog snabdijevanja na moru može ostati 45 dana, mogu da svim ostalim italijanskim i savezničkim ratnim brodovima izdaju komande, i da u realnom vrememenu, imaju pregled svih zbivanja.

Komandni most
Boka News na nosaču aviona „Cavour“

„Sa ovakvom opremom, i na sred okeana nismo sami već smo uvijek u vezi sa kopnom, brodovima i podmornicama.“- smješka se komandant Konti.

I sam pogon broda ima svoje korene u vazduhoplovstvu – brod pokreću četiri velike plinske turbine LM-2500 (u suštini, mlazni motori slični avionskima) ukupne snage čak 120 hiljada konja (najsnažniji ne-nuklerani ikada ugrađeni brodki pogonski kompleks) pa „Cavour“ postiže impresivnu maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Za napajanje broda strujom služi šest velikih dizel-generatora, ukupne snage 17,6 megavata, dovoljno da podmiri potrebe omanjeg grada.

Ono što jedinstvenim čini ovaj brod je međutim, njegov ultramoderni medicinski centar, dostojan kakve manje klinike u nekom od glavnih gradova zemalja Zapadne Evrope. Pored vojnih ljekara u njemu službuju i medicinske sestre – pripadnice italijanskog Crvenog krsta koje su ovdje vojno osoblje i nose činove. Medicinski blok „Cavoura“koji se prostire na dvije palube, čine dvije najmodernije opremljene operacione dvorane, traumatologija, urgentna ambulanta, posebna ambulanta za tretiranje teških opekotina, mikrobiološka laboratorija, banka krvi, zubna ambulanta, odjeljenje intenzivne njege sa 8 kreveta, stacionar sa 20 kreveta, veliki tzv. medevac lift, te dijagnostika koju čine rentgen, kolor dopler ultrazvuk, skener, magnetna rezonanca… Pored bolnice je i mala kapela u kojoj radi brodski sveštenik. U odnosu na crnogorske bolnice u kojima umiru bebe od nehigijenskih uslova, bolnica na „Cavouru“ djeluje kao svemirski brod što dodatno naglašava njeno posebno odjeljenje koje se zove „Telemedicina“.

Telemedicina
Boka News na nosaču aviona „Cavour“

„Preko posebnih aparata i satelitskog linka, ovdje smo konstantno u vezi sa bilo kojim velikim italijanskim kliničkim centrom na kopnu ili bilo gdje u svijetu, kojem možemo poslati nalaze i snimke pacijenata, dobiti njihove sugestije i metodom video-konferencije sa našim kolegama na kopnu, njih direktno uključiti u liječenje pacijenata ili sprovođenje operativnih zahvata u brodskoj bolnici.“- kaže brodski ljekar „Cavoura“, poručnik bojnog broda Luiđi De Marino koji je na čelu 12-članog, stalno ukrcanog medicinskog tima. Zavisno od tipa misije na koju brod ide, bolnički centar „Cavoura“ dodatno ukrcava i do tridesetak pripadnika medicinskog osoblja – od tehničara do ljekara-specijalista.

„Takav smo slučaj imali u posljednjoj misiji nazvanoj „Kampanja Afrika“ u kojoj je „Cavour“ lani oplovio afrički kontinent , zaustavio se u šest luka i pritom smo u saradnji sa NVO „Onlus – Operation Smile“ obavili ukupno 114 raznih maksiofacijalnih operativnih zahvata na civilnom stanovništvu država koje smo posjetili.“- kaže dr De Marino. U fokusu pažnje italijanskih vojnih hirurga sa „Cavoura“ tada je bilo da vrate osmjeh na lica afričke djece rođene sa deformitetima usana- takozvanom zečjom usnom.

„Kad god je „Cavour“ u svojoj matičnoj luci u Tarantu, najmanje jednom mjesečno imamo tzv. vikend-operacija za potrebe civilnog stanovništva tokom kojega pomažemo prvenstveno djeci sa različitim zdravstvenim tegobama. Sve operacije su besplatne, a porodice djece-pacijenata, tada borave i spavaju na brodu.“- ističe dr De Marino.

Boka News na  nosaču aviona „Cavour“
Boka News na nosaču aviona „Cavour“

U misiji „White Crane“, nosač aviona „Cavour“ je od 18.januara do 14.aprila 2010 pružao humanitarnu pomoć u zemljotresu razorenom Haitiju. Brod je tada u tu pacifičku ostrvsku državu odvezao nekoliko hiljada tona humanitarne pomoći i 882 pripadnika spasilačkih jedinica koji su pomagali tamošnjem civilnom stanovništvu, a u brodskoj bolnici i na kopnu ljekari sa „Cavoura“mjesecima su liješili ranjene i bolesne Haićane.

Ovaj jedinstveni ratni brod odiše neponovljivim italijanskim šmekom – od činjenice da je sve na „Cavouru“ dizajnirano sa ukusom i osjećajem za estetiku, do sjajne brodske kuhinje iz koje izlaze čuveni italijanski specijaliteti, do brodskih salona koji više nalikuju restoranu kakvog kruzera, nego oficirskoj kantini jednog ratnog broda. I espreso koji se služi na ovom brodu, jedan je od najboljih koji smo probali – pravi italijanski, kao sa Piazza Spagne u centru Rima!

Najčitanije