8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Formiraju opštinska preduzeća za gazdovanje parkinzima i autobuskom stanicom

Tivat panorama – foto Željko Starčević

Administracija gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) odlučila je da formira dva nova opštinska preduzeća koja će gazdovati ključnim saobraćajnim resursima grada – autobuskom stanicom, odnosno javnim parkiraliština. Odluke o osnivanju preduzeća „Autobuska stanica“ , odnosno „Parking servis“ u kojima će Opština Tivat biti osnivač i jedini vlasnik, pripremljene su za usvajanje na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta koja će se održati 14.marta.

Na taj način lokalna DPS-SD-HGI vlast konačno prihvata oni što već godinama traži najveći dio tivatske opozicije – da grad preuzeme gazdovanje monopolističkim resursima u saobraćaju, a koja su protelih godina bila ili nevalorizovana, ili prepuštena privatnicima kroz formalni sistem privatno-javnog partnerstva.

Ekonomsku opravdanost obje djelatnosti i njihovog preuzimanja od strane lokalne uprave kroz formiranje dva nova opšzinska preduzeća, pokazale su dvije obimne stručne studije koje je za potrebe Opštine uradio Centar za izvrsnost u menadžmentu iz Podgorice, predvođen profesorom Ekonomskog fakulteta dr Anđelkom Lojpurom. Javnim parkinzima u Tivtu još od 2009. gazduje privatna firma „Parking sistem i garaže“, ali se njihov ugovor sa Opštinom nikada nije u punoj mjeri realizovao jer toj kompaniji nije omogućeno da naplaćuje i parkinge duž ulica i unutar stambenih blokova, već samo da naplaćuje korišćenje dva velika parkinga u Arsenalskoj ulici i na Aerodromu Tivat, ukupnog kapaciteta skoro 400 mjesta.

U ekonomskoj analizi koja je urađena za potrebe Opštzine stoji da bi sa uvođenjem naplate parkiranja po sitemu koji je lokalna uprava već osmislila prije par  godina, ukupan godišnji prihod od te djelatnosti  sa aktuelnimn kapacitetima, bio preko 610 hiljada eura. Za kupovinu neophodne opreme za novu opštinsku firmu „Parking servis“ treba obezbjediti nešto preko 76 hiljada eura, dok će troškovi poslovanja preduzeća koje će u početku zapošljavati 21 radnika, biti 326,2 hiljade eura godišnje. To znači da će opštinski „Parking servis“ već u svojoj prvoj godini rada, ostvariti profit od preko 200 hiljada eura. U odluci koja je pripremljena za usvajanje na SO, stoji da će se uz djelatnost gazdovanja i uporavkjanja parkinzima, ova nova firma baviti i izgradnjom novih javnih parkinga i garaža, održavanjem i popravkom vozila, kao i uslugama reklamnih agencija.

Autobuska stanica Tivat

Novo opštinsko preduzeće „Autobuska stanica“ preuzeće gazdovanje u javno-privatnom partnerstvu 2015.godine sagrađenim objektom glavne Autobuske stanice (AS) na Župi. Opština je u gradnju AS uložila 2,4 miliona eura a kompanija „Mesopromet“ bjelopoljskog biznismena i visokog funkcionera DPS Hilmije France još oko 3,3 miliona eura. AS je otvorena u ljeto 2015. ali Opština ni do danas nije preuzela gazdovanje nad svojih preko 1.000 kvadrata površine zatvorenog poslovnog prostoa, 8 perona za autobuse površine 828 kvadrata i parkinga za autobuse i automobile na AS, već to od tada radi Francina druga firma „Prehrana“ koja Opštini plaća zakupninu u iznosu od 7.275 eura mjesečno plus PDV. U ekonomskoj studiji Centra za izvrsnost u menadžmentu stoji da objekat AS ni izbliza nije iskorišten na pravi način, njime se trenutno gazduje uz mnogo manjkavosti a nije ni do kraja priveden namjeni, ali uprkos tome i plaćanju zakupnine, AS profitabilno posluje. Lani su kroz AS Tivat prema podacina „Prehrane“, prošla 47.063 putnika, ostvaren je ukupan prihod od  298.975 eura, a  rashodi su iznosili 273.632 eura.

U studiji su izračunali da bi novo lokalno preduzeća „Autobuska stanica“ Tivat trebalo da u početku ima 13 zaposlenih i da već u prvoj godini poslovanja ostvari ukupan prihod od 314 hiljada eura, a do 2022. da mu godišnji prihod iporaste na 345 hiljada eura.

Izvor:S. L.

Najčitanije