Formira se festivalska mreža „Nula otpada“

U Tivtu održana radionica o održivim i ekološki osvješćenmim turističlkim festivalima i feštama na Jadranu

Sa radionice
Sa radionice

Radionica na kojoj su afirmisani primjeri dobre prakse na održivom razviju turiszma, održana je dsanas u Tivtu u sklopu IPA programa prekogranične saradnje jadranskih država nazvanog „Zero Waste Adriatic Net For Events and Festivals“.

Projekat vrijedan skoro 1,3 milioan eura finasira se iz fodova EU, a u njemu učestvuje devet partnera iz Hrvvatske, Italije, Sovenije, BiH, Albanije i Crne Gore. Opština Tivat jedini je partner iz Crne Gore i već je, prema riječima opštinske sekretarke za saobraćaj i komunalno-stambene poslove Zorice Gverović, izvukla konkretne benefite od projekta usmjerenog na povećanje ekološke osviještenosti i minimiziranje negativnih efekata velikih turističkih festivala i događaja po lokalnu sredinu.

Tako je kroz „Zero Waste“ projekat Tivat dobio novac za izgradnju dvije podzemne kontejsnerske stanice za sakupljanje komunalnog otpada, a ovdašnja ljetnja „Lastovska fešta“ ušla je u mrežu ukupno 16 raznovrsnih i za turiste privlačnih festivala i događaja koja se u zemljama-učesnicama projekta, organizuju po sistemu održivosti i zaštite životne sredine.

Ti principi, prema riječima rukovodioca projekta, dr Marka Perića sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljsku iz Opatije, podrazmijevaju vrlo širok dijapazon aktivnosti u praksi – od primjene solarne energije, poštovanja prostulata energetske efkasnosti, do selektiranja i reciklaže otpada koji neminovno prati velike turističke skupove kakvi su razni festivali i slična dešavanja.

„Očuvanje, recikliranje i oporavak su ključne riječi novog kulturnog pristupa u turističkoj privredi.“ – poručio je Perić dodajući da će svoja iskustva sa 16 festivala i događaja koji sada čine virtuelnu mrežu nazvanu „Zero Waste“, učesnici projekta razmjenivati sa svim zainteresovanima i preko posebne web aplikacija koja će biti završena do ljeta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.