15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Fokus i dalje stavljaju na Solila

Detalj iz Solila

Zaštićeni rezervat prirode Solila i ove će godine biti u fokusu investicionih aktivnosti JP Mosrko Dobro iz Budve kada su u pitamju ulaganja tog preduzeća na području opštine Tivat.

Prema Planu korišćenja sredstava tog preduzeća na koje je saglasnost dala Vlada na sjednici u četvrtak, Morsko Dobro će ove godine u uređenja i održavanje infrastrukture  u specijalnom rezervatu prirode Solila (sanaciju i održavanje šetališnih staza, mostova, kanala i nasipa i izradu informativnih tabli) uložiti 15 hiljada eura, dok će projektovanje, izrada i postavljanje novih kula-osmatračnica za posmatranje ptica, sa plaćanjem nadzora tih radova na ovom lokalitetu koštati dodatnih 27 hiljada eura. Za sanacija nasipa uz Široku rijeku sa postavljanjem zapornice za regulaciju nivoa vode uz nadzor tih radova, biće izdvojeno 30 hiljada eura, dok će godišnji monitiornih promjena u stanju životne sredine na Solilima koštati 5 hiljada eura.

Od ostalih ulaganja na području Tivta, Morsko Dobro planira da do kraja ove godine izradi Studiju tehničko-tehnoloških uslova za dvije lokacije nautičkih sidrišta u Tivatskom zalivu, sa Pravilnikom upravljanja sidrištima, a za što će biti izdvijeno 25 hiljada eura.

Most na Širokoj rijeci u Solilima

Tokom ove godine budvasko JP realizovaće i niz ugovorenih,  a nedovršenih aktivnosti u Tivtu koje su prenešene iz 2017. godine. Tako će biti plaćeno ukupno 20 hiljada eura za već izrađenu i revidovanu prijektnu dokumentaciju  za poslove regulisanja kanala i vodotoka na Solilima, 5 hiljada eura koštaće dopuna projekta građevinske sanacije pristaništa Opatovo shodno lani urađenom geomehaničkom elaboratu,  a 2 hiljade eura biće izdvojeno za revizuju glavnog  prjekta rekonstrukcije pristaništa u Donjoj Lastvi, koliko i za revizuju prjekta sanacije pristaništa u Krašićima. Radovi na uređenju kanala za odvod atmosferskih voda u naselju Bonići koštaće 35 hiljada eura, dok će za redovne radove održavanja i uređenja rezervata Solila biti plaćeno 30 hiljada eura, a za monitoring stanja životne sredine na tom lokalitetu za 2017. godinu još 10 hiljada eura.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije