Promocija – Flote kojih više nema

U suboru u Tivtu promocija zanimljive knjige o istorijatu ratnih mornarica na Jadranu u posljedna dva vijeka

Flote kojih više nema
Flote kojih više nema

Promocija knjige “Flote kojih više nema”, autora penzionisanog mornaričko-tehničkog potpukovnika JRM Milana Đurana iz Splita, održaće se u subotu 22.novembra, u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, sa početkom u 18 sati.

Iz pera iskusnog starog mornaričkog oficira izašla je zanimljiva i uzbudljiva storija o preko 200 godina istorijata ratnih mornarica na istočnoj obali Jadrana – od pada Venecije 1797 do osamostaljenja Crne Gore 2006 godine.

Među bogato ilustrovanih preko 450 stranica ove knjige su podaci o organizaciji, ustroju i doktrini Carske i Kraljevske Ratne mornarice Austro-Ugarske, Kraljevske Ratne mornarice Jugoslavije, Jugoslovenske Ratne mornarice i Ratne mornarice Vojske Jugoslavijue – Vojske SCG koje će zainteresovati kako profesionalne vojnike i istoričare, tako i širok krug zaljubljenika u ovu tematiku. Tehnički i podaci o životnom putu brojnih ratnih brodova koji su u protekla dva stoljeća branili istočnu obalu Jadrana, ali i vode Dunava i Save, prava su poslastica za svakog pomorskog entuzijastu, dok su zanimljive, ponekad i dramatične priče o sudbinama ljudi koji su komandovali tim brodovima i cijelim tim fotama kojih više nema, izvanredno poučno štivo o sposobnostima, istrajnosti, hrabrosti i nesalomljivoj volji morskih vukova što ih sada pamti istorija i sa pijetetom spominju autori poput Milana Đurana.

Pored autora, o knjizi će govoriti viceadmiral JRM u penziji Fridrih Moretti iz Splita, jedan od pionira poslijetnog jugoslovenskog podmorničarstva, kapetan fregate u penziji Tomislav Drašković, mornaričko-tehnički potpukovnik u penziji Stanislav Jovanović i novinar i publicista Siniša Luković.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.