Fitosanitarna inspekcija pojačava kontrolu zbog Xylella fastidiosa

Riječ je o bakteriji koja uzrokuje bolest brzog sušenja masline

Xylella fastidiosa
Xylella fastidiosa

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavijestilo je javnost o tome da postoji veliki rizik od unošenja štetnog organizma Xylella fastidiosa iz Italije na teritoriju Crne Gore. Riječ je o bakteriji koja uzrokuje bolest brzog sušenja masline.

Fitosanitarna uprava je pripremila Naredbu o zabrani unošenja bilja Catharanthus G. Don, Nerium L., Olea L., Prunus L., Malva L., Portulaca L., Quercus L., i Sorghum L. porijeklom iz Italije – pokrajina Pulja.

U narednom periodu fitosanitarna inspekcija će, prilikom unošenja sadnog materijala, vršiti detaljan zdravstveni pregled na prisustvo Xylella fastidiosa. Osim pojačane kontrole prilikom unošenja sadnog materijala, pojačaće se i unutrašnja kontrola u vrtnim centrima i rasadnicima na već unešenom sadnom materijalu porijeklom iz Italije.

Xylella fastidiosa
Xylella fastidiosa

U Program fitosanitarnih mjera za 2015. godinu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Fitosanitarna uprava uvrstila je i program praćenja ovog štetnog organizma na teritoriji Crne Gore.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.