8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Fiona Mekluni posjetila PVK „Jadran Carine“ – nova led rasvjeta na bazenu ušteda 75%

Fiona Mekluni u posjeti PVK Jadran – foto R HN

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni posjetila je u petak vaterpolo i plivački klub „Jadran Carine“ Herceg Novi.

Tokom posjete predsjednik PVK „Jadran Carine“, dr. Đuro Marić i direktor Miloš Mračević su gospođu Mekluni upoznali sa tradicijom Kluba, njegovim najznačajnijim sportskim rezultatima i aktivnostima našeg šampiona. PVK „Jadran Carine“ je dobio finansijsku podršku projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, preko kojeg se finansiraju održivi inovativni projekti u Crnoj Gori, a pomoću koje je na novom ljetnjem bazenu Klub zamijenio dio svoje stare metal halogene rasvjete novom LED rasvjetom, što je rezultiralo uštedom energije od čak 75%.

Miloš Mračević, direktor PVK“Jadran Carine“,  izrazio je zahvalnost stalnoj predstavnici UNDP-a u Crnoj Gori Fioni Mekluni.

– Koristim priliku da se zahvalim na podršci koju je klub dobio kroz projekat „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji zajedno realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koji su nam pomogli da zamijenimo dio stare rasvjete novom LED rasvjetom, što nam omogućava znatnu uštedu u dnevnoj potrošnji energije. Pored toga, naš Klub je partner projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“ a naša mlada vaterpolo zvijezda Stefan Vidović, ambasador dobre volje za projekat i kampanju „Ugasi motor u praznom hodu“. Planovi Kluba su da u narednom periodu učestvujemo u ovom i sličnim otvorenim pozivima i kvalifikujemo projekte u pokušaju da dobijemo više sredstava za zamjenu preostalog dijela bazenske rasvjete, koja je, zajedno sa sistemom grijanja, naš najveći potrošač energije. Kao znak naše predanosti održivom životu i zelenom razvoju, takođe smo otisnuli logo UNDP projekta u unutrašnjosti našeg glavnog bazena sa porukom: „Smanji svoj karbonski otisak“, rekao je Mračević.

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni istakla je da je zadovoljna je što je ostvarena saradnja sa PVK „Jadran carine“.

Fiona Mekluni u posjeti PVK Jadran – foto R HN

-UNDP je usmjeren na promovisanje zelenog razvoja kroz pružanje održivih energetskih rješenja, promovisanje niskokarbonskog turizma i zaštitu životne sredine, na poboljšanje životnih uslova i ekonomskih mogućnosti, na postizanje pune socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom, manjina i drugih ranjivih grupa i na podršku stvaranju efikasne javne uprave. Prepoznajemo sve veći doprinos sporta u ostvarivanju razvojnih ciljeva i promovisanju tolerancije i poštovanja, i doprinos koji sport pruža osnaživanju žena i mladih ljudi, pojedinaca i zajednica, kao i zdravstva, obrazovanja i ciljeva održivog razvoja. Sport je važan pokretač održivog razvoja. Iako moramo biti realni u pogledu toga šta sport može postići kao dio šireg procesa, popularnost i fleksibilnost sporta znači da on može igrati zanimljivu ulogu. Pažljivo osmišljeni sportski programi mogu da stvore preduslove koji omogućavaju stvaranje jakih veza, promovisanje međusobnog razumijevanja i razvoj društvenih odnosa. Radujem se večerašnjoj utakmici i uživanju u igri sa mišlju o tome kako je sport doprinosio, mogao da doprinese, i kako će nastaviti da daje ogroman doprinos našim životima, našim zajednicama, našem nacionalnom i globalnom razvoju, rekla je Mekluni.

Buđenje ljeta

Nakon posjete novoj trofejnoj sali kluba, gđa Fiona Mekluni i funkcioneri Kluba prisustvovali su utakmicama međunarodnog vaterpolo turnira koji se održava ovog vikenda u Herceg Novom, i koji je okupio najbolje timove iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije