12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Filatelisti svom gradu povodom 210 godina pošte u H. Novom

Povodom 210 godina od otvaranja pošte u Herceg Novom u Dvorani Park sinoć je otvorena filatelistička izložba .

Izložba je izazvala veliko interesovanje prisutnih, obzirom da su izložena vrlo stara i vrijedna pisma iz poznate zbirke filateliste kapetana Toma Katurića, koja su osvojila brojne nagrade i priznanja širom svijeta kao i dio filatelističke zbirke porodice Nade Mustur.

Posebnu pažnju privuklo je pismo sa pečatom Castel Novo, iz 1833 godine, koji se upotrebljavao dvadestet šest godina da bi kasnije bio korišten pečat Castel Nuovo. Izložena su i vrlo interesantna, raritetna dimljena pisma, koja su na taj način dezinficirana kako bi spriječili prenošenja zaraznih bolesti u to vrijeme.

Prikazane su brojne medalje i nagrade koje je osvojio kapetan Tomo Katurić na izložbama u Vašingtonu, Tel Avivu, Bukureštu, Luo Jangu, Pragu, Londonu, Lisabonu, Malagi, Melburnu…

„Pošta je u Herceg – Novom otvorena je1804 godine, dakle prije ravno 210 godina. To nam pokazuje istoriju, kulturu i poštu ovih krajeva. Svjetska filatelistička organizacija ima 92 zemlje članice, a osamdeset posto tih zemalja nemogu se pohvaliti sa ovakvmim jubilejom.

Posebo mi je drago da na ovaj način možemo svima pokazati koliko smo bili pismeni u tom vremenu kao i da smo imali državnu poštu. Prema statistici i istraživanjima koje sam našao u arhivima pošta je ovde otvorena dva mjeseca prije Dubrovnika, bilo je to u vrijeme kada je na ovim prostorima vladala jedna uređena država Austrougarska.

Kada sam u Nju Delhiju predstavljao našu filatelističku zbirku, djeca u školi su me pitala koliko miliona stanovnika ima vaše mjesto ? Kazao sam hiljadu, tako da kultura ne prizanje velike i male ona pozanje samo ono što jeste i zato sam jako ponosan na Boku i Herceg – Novi „ kazao je kaptan Tomo Katurić, predsjednik Saveza filatelista Crne Gore i počasni član Kraljevskog filatelističkog društva u Londonu.

Filatelistička izložba - 210 godina pošte H. Novi 2014
Filatelistička izložba – 210 godina pošte H. Novi 2014

Izložbu je otvorio direktor hercegnovske Pošte, Slobodan Samardžić, koji je podsjetio da je Herceg–Novi grad filatelista, organizovanih kroz tri kluba Hercegnovi, Igalo, Kamenari.

Na izmaku 2014. godine ovom izložbom filatelisti Herceg-Novog su željeli da široj javnosti, prezentiraju dio značajnih međunarodnih priznanja koja su ostvarili njihovi članovi. Na večerašnjoj izložbi su zastupljene kolekcije porodice Katurić iz Kamenara i Nade Mustur iz Igala, kazao je Samardžić.

“Pošta Crne Gore nastavlja slavnu tradiciju crnogorskih poštara. Daleke 1578 godine Crnogorci sa Mlecanima potpisuju ugovor o prenosu pošte izmedju Kotora i Carigrada.

1841 godine određuje se prva plata za poštara Špira Martinovića, pa se 1870 godine otvaraju prve “štacije” kako su tada zvali pošte, na Cetinju, Rijeci Crnojevića, Viru, tako do današnjih dana.

Ova filatelistička izložba upriličena je između ostalog zbog dva važna jubileja poštanskog saobraćaja.

Ove godine navršava se 140 godina od formiranja Svjetskog poštanskog saveza u čijem formiranju je ravnopravno učestvovala i Crna Gora kao država, kao i 210 godina od formiranja pošte Herceg – Novi, daleke, 1804 godine koju je osnovala Austrougraska da bi nakon par mjeseci osnovala i poštu u Kotoru” – kazao je direktor pošte Herceg-Novi Slobodan Samardžić otvarajući izložbu.

Izložba će biti otvorena do 29. decembra.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije