11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival stripa u Herceg Novom

Strip HN
Strip HN

Festival stripa biće održan u Herceg Novom od 4. do 9. septembra uz podršku Turističke organizacije Novog. Otvaranje je u petak u 20 sati u galeriji “Josip Bepo Benković”, najavljuju organizatori.

Gosti ove godine su Fabio Celoni veliki majstor Bonelli-ja i Disney-ja, Paolo Mottura, legenda Disney-ja a takođe i autor jednog skorog kolor Dylana, Stevan Subić velika srpska stripska zvijezda u usponu, autor Adama Wild-a, Aleksa Gajić, veliki majstor stripa sa ovih prostora koji će predstaviti svoj novi animirani projekat ali i svoj dosadašnji opus.

Na festivalu gostuju i Renato Vladimir RENKY DJ i strip crtač, veliki strip entuzijast koji između ostalog donosi i jednu vanserijsku izložbu i Zoran Đukanović koji dolazi iz Amsterdama sa sjajnim predavanjem i izložbom posvećenom “Lensu” najnovijem izdanju Makonda – hercegnovska ekskluziva!

“Kao posebnu poslasticu izdvajamo gostovanje legende strip stvaralaštva na ovim prostorima Lazara Sredanovića, autora “Dikana” koji će promovisati drugi tom ovog djela”, ističo organizatori.

Na festivalu će se sa svojim izdanjima predstaviti i izdavačka kuća MAKONDO kao i Dražen Baletić i Strip Klub Mr.No iz Podgorice tako da će sva aktuelna izdanja biti dostupna. Tokom festivala biće upriličeno i predstavljanje strip škole iz Nikšića kao i izložba njihovih polaznika.

“Sa nama će kao i svake godine biti guru srpskog stripa Vlada Vesović, te zagrebački majstori Tihomir Tikulin Tico i Mirna Martinović. Tico nam takođe donosi ne jednu već dvije posebne izložbe, jednom od kojih ćemo odati počast istinskoj stripskoj legendi ovih prostora. U svom aranžmanu dolazi bar još pet autora prijatelja festivala, i svi će učestvovati u crtačkom dijelu programa”, navodi se u saopštenju organizatora.

Organizaotori su spremili i sjajne plakate festivala, a jedan od autora je i Britanac Will Simpson, sjajni crtač i storyboarder TV serije “Game of Thrones”.

Izložbe kao centralini dio festivala uključiće autorske radove Stevana Subića, Fabia Celonija i Paola Motture. Posebno će biti interesantna izložba Alekse Gajića vezana za njegov novi animirani filmski poduhvat, nastavak popularnog Technotise-a, “Prorok 1.0”. Izložbom originala, odaćemo počast preminulom legendarnom umjetniku sa ovih prostora, Hrvatu Ivici Bednjanecu. Sjajna izložba donosi originalne table nekih od najpoznatijih svjetskih autora, iz privatnih kolekcija širom regiona!

Najčitanije